Laparoscopia este o operație care presupune introducerea unei camere (laparoscopul) printr-o mică incizie la nivelul ombilicului, care permite explorarea, vizualizarea și manipularea organelor din interiorul abdomenului si pelvisului.
Această operație se realizează sub anestezie generală. Pentru a putea destinde cavitatea abdominală astfel încât să o putem explora, se insuflă gaz (dioxid de carbon) în interiorul acesteia. Insuflarea gazului intraabdominal depărtează/separă intestinele de peretele abdominal astfel încât laparoscopul să poată fi introdus în siguranță. După introducerea camerei, se vor realiza suplimetar încă 1 sau 2 mici incizii în fosele iliace prin care se vor introduce alte pense chirurgicale.
Laparoscopia exploratorie este efectuată pentru a găsi cauza unor probleme precum: durerea pelvină, durerile din timpul menstruațiilor (dismenoreea), infertilitatea sau durerea din timpul actului sexual (dispareunia). De asemenea, în anumite situații, laparoscopia poate avea și rol curativ, putându-se realiza intervenții precum: excizia unor chisturi ovariene, excizia unor mioame uterine, excizia uneia/ambelor anexe atunci când este cazul, etc.
Indicatii operatorii
Laparoscopia exploratorie este utilizată pentru examinarea uterului, trompelor uterine, ovarelor și peretelui pelvin, astfel încât să poată fi stabilit un plan terapeutic ulterior în funcție de problema descoperită. În cursul laparoscopiei putem descoperi de exemplu:
- Endometrioză
- Boala inflamatorie pelvină
- Chisturi ovariene
- Aderențe
- Infertilitate
În cazul laparoscopiei operatorii, patologii diagnosticate anterior prin diverse mijloace imagistice pot fi operate pe cale laparoscopică.
- Chist/-uri ovarian/-e
- Sarcină extrauterină
- Fibrom uterin
- Noduli de adenomioza uterină
- Hiperplazie endometrială cu atipii sau anumite cancere uterine
- Histerectomie pe cale laparoscopică
- Intervenții în scop profilactic
Beneficii
Laparoscopia permite pe de o parte găsirea cauzei anumitor simptome, atunci când aceasta nu a fost descoperită anterior prin alte investigații paraclinice, rezolvarea problemei în același timp operator în anumite situații cât și planificarea unui tratament ulterior în cazul în care problema este identificată. Durata operației, cât și durata recuperării sunt mai scurte comparativ cu operațiile clasice, deschise, ceea ce reprezintă un adevărat beneficiu.
Riscuri
Asemeni oricărei operații există întotdeauna posibile riscuri. Cu toate acestea, ele apar rar. Unele pot apărea în timpul operației, iar altele pot apărea chiar după externarea din spital. Riscul general de complicații serioase în cazul unei laparoscopii diagnostice este de aproximativ 0,2% (2 cazuri din 1000).
Pacientele obeze, pacientele care au mai avut în trecut operații sau cele cu alte boli asociate trebuie să înțeleagă că riscul de complicații severe sau de complicații uzuale este mai ridicat comparativ cu pacientele care nu au aceste probleme. De asemenea, riscul de complicații serioase crește în situația în care în cursul acestei operații se efectuează și anumite proceduri intervenționale.
În cursul operației există un risc scăzut de lezare a intestinului, vezicii urinare, uterului sau vaselor mari. În cazul în care o astfel de complicație apare, medicul dumneavoastră o va rezolva pe cât posibil în cursul aceleiași intervenții, cu mențiunea că există posibilitatea de realizare a unei incizii mai mari la nivelul abdomenului, situație care va duce și la creșterea duratei de spitalizare.
O altă complicație posibilă este infectarea plăgilor. În cazul în care sesizați apariția unor semne de inflamație sau scurgeri anormale de la nivelul plăgilor, nu ezitați să îl informați pe medicul dumneavoastră.
Riscul de a dezvolta cheaguri de sânge la nivelul picioarelor sau plămânilor este foarte scăzut în cazul acestei intervenții. Veți fi încurajată să vă mobilizați cât mai repede și cât mai mult după operație. Doar în anumite situații, medicul dumneavoastră va indica administrarea unui medicament anticoagulant pentru a preveni riscul acestei complicații. Este puțin probabil să pierdeți mult sânge în cursul acestei proceduri, dar în cazul în care se întâmplă acest lucru este posibil să fie necesară administrarea de sânge.
De asemenea, există un risc de a nu se reuși pătrunderea în cavitatea abdominală cu laparoscopul sau de a nu putea duce operația la final, situații în care este posibil să transformăm intervenția într-o operație deschisă.
De asemenea, există situații în care, laparoscopia nu identifică nicio cauză a simptomelor dumneavostră.
Pregatire preoperatorie
Postul preoperator – Nu veți avea voie să măncați nimic sau să beți (altceva în afară de apă plată) 6 ore înainte de operație. Veți avea voie să beți apă plată până la 2 ore înainte de operație. În cazul în care veți continua să beți și să mâncați după aceste ore limită, operația dumneavoastră va fi anulată. În cazul operațiilor care se efectuează în cursul dimineții: nu mai mâncați după miezul nopții, în noaptea dineaintea operației. Puteți bea apă până în jurul orei 6.În cazul în care operația dumneavoastră va fi după-amiază, puteți lua un mic-dejun ușor, conținând ceai/cafea cu o felie de pâine sau cereale înainte de ora 7.
Dacă luați orice fel de medicamente, vă puteți lua dozele obișnuite înainte de ora 6 cu o înghițitură mică de apă. În cazul în care, în cadrul consultului preoperator, medicul vă vasfătui să nu luați medicamentele, îi veți urma sfatul acestuia.
Dacă medicul dumneavoastră consideră necesar, în ziua anterioară operației vi se vor
administra medicamente cu efect laxativ pentru a evacua tubul digestiv.
Durata spitalizarii
În general, durata spitalizării este de 3 zile. Veți veni pentru internare cu 1 zi înaintea operației. Următoarea zi va avea loc operația. După operație veți fi monitorizată pe secția de terapie intensivă. În dimineața următoare operației veți fi transferată pe secția de ginecologie, iar dacă totul a decurs fără complicații veți putea pleca acasă. În anumite situații, precum apariția unor complicații, durata spitalizării se poate prelungi.
Postoperator
După operație este posibil să aveți abdomenul meteorizat, să aveți crampe abdominale și dureri la nivelul coastelor și umerilor. Acestea apar din cauza insuflației gazului intraabdominal în cursul intervenției chirurgicale. Aceste simptome nu sunt îngrijorătoare și se vor ameliora în următoarele câteva zile. Atunci când simțiți că durerea este prea mare puteți solicita administrarea unui medicament antialgic. Este foarte important să vă mobilizați cât mai repede după operație pentru a preveni complicațiile, precum formarea unor trombi la nivelul picioarelor. Este posibil să aveți o minimă sângerare vaginală sau secreție vaginlă câteva zile postoperator, fiind recomandat să utilizați absorbante și nu tampoane intravaginale pentru a reduce riscul de infecție.
Veți avea câteva fire de sutură la nivelul inciziilor prin care s-au introdus trocarele operatorii. Puteți avea 2 sau 3 incizii care au fost suturate. Deși firele folosite sunt resorbabile și se pot dizolva și cădea în câteva săptămâni, de obicei medicul dumneavoastră vă va recomanda să veniți pentru scoaterea acestora peste 10-14 zile. Postoperator este important să mențineți plăgile curate prin igiena cu apă și săpun și să le uscați prin tamponare cu un prosop curat.
Probabil veți avea nevoie de 2-3 zile pentru a vă reveni după operație și anestezie. Cele mai multe paciente au nevoie de o săptămână de concediu, dar vă puteți întoarce la muncă cât de repede simțiți că puteți face asta. Nu ar trebui să conduceți în primele 48 de ore după operație și până nu vă recuperați mobilitatea în totalitate. De aceea vă recomandăm să cereți ajutorul unei persoane apropiate dumneavoastră care să vă poate lua de la spital în ziua externării. Acest lucru depinde foarte mult de ceea ce s-a descoperit sau efectuat în cursul laparoscopiei. Veți discuta acest aspect cu medicul dumneavoastră înainte de a pleca acasă.
Situații în care trebuie să îl contactați pe medicul dumneavoastră sau să reveniți la camera de gardă a spitalului: senzație de arsură sau înțepături puternice în timpul urinatului, pielea din jurul cicatricilor devine roșie, intens dureroasă, caldă și dură, agravarea durerii abdominale, unul dintre picioare devine roșu, umflat, cald, dificultatea respiratorie, durere în piept, tuse cu expectorație cu sânge este posibil ca un cheag de sânge să fi migrat la nivelul plămânilor (embolism pulmonar). În cazul apariției acestor simptome trebuie să vă adresați imediat unui serviciu medical.