Reprezinta o metodă de a recolta țesut mamar care va fi trimis ulterior la examenul microscopic pentru analiza în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine.
Biopsia de sân se realizează sub ghidaj clinic, mamografic sau ecografic. Un doctor
alături de un alt cadru medical vă vor fi alături pe parcursul investigației care durează
aproximativ 15 de minute. Dacă sunteți sub medicație anticoagulantă, vă rugăm să informați medicul înainte de biopsie.
Confirmarea diagnosticului prin biopsie mamară
· ajută la obținerea unui diagnostic histopatologic sigur;
· antrenează riscuri minime;
· cicatrici minime;
· poate indica natura benignă sau malignă a unei formațiuni suspecte
· poate avea rezultate fals negative.
Tipuri de biopsie mamara
Există 3 tipuri de biopsie mamară:
· Biopsie percutanată (percutană): este biopsia mamară care se efectuează sub ghidaj imagistic sau fara. Este o procedură care a devenit uzuală și care reprezintă un pas esențial în diagnosticarea și tratamentul aferent, necesar fiecărei situații în parte. Biopsia percutanată se face sub anestezie locală. Sunt respectate toate regulile de asepsie și antisepsie. Nu este necesară spitalizarea pentru această procedură. Biospia mamară cu ac fin este cel mai simplu tip de biopsie și este folosită cel mai frecvent pentru nodulii care nu pot fi simțiți la palpare. Biopsia pe ac gros se poate folosi în cazul unei mase vizibile la mamografie sau la ecografie sau care poate fi simțită la palpare. O biopsie cu ac gros folosește un ac mai mare decât în cazul biopsiei aspirative pe ac fin. Prin această procedură este extras un mic cilindru de masă, nu doar celule, oferindu-i anatomopatologului mai mult țesut de analizat. În majoritatea cazurilor, procedura este efectuată sub ghidaj imagistic. Biopsia pe ac gros poate oferi un diagnostic definitiv în majoritatea cazurilor. Este adesea prima procedură folosită la evaluarea unui nou nodul sa a unei zone care ne interesează dintr-o mamografie. Biopsia chirurgicală deschisă este o procedură mai invazivă, deci capacitatea de a efectua o biopsie pe ac gros poate elimina necesitatea unei biopsii chirurgicale.
· Biopsie chirurgicală - în unele cazuri, cantitatea de țesut obținută printr-o biopsie pe ac nu este suficientă și trebuie efectuată o biopsie chirurgicală, sau masa suspectă este dimensiuni mici și palpabilă, iar medicul poate recomanda atât diagnosticarea, cât și îndepărtarea masei într-o singură procedură. În alte situații, se poate stabili că o leziune relativ importantă trebuie îndepărtată printr-o intervenție chirurgicală, indiferent de rezultatele biopsiei pe ac. De asemenea, biopsia chirurgicală poate fi folosită dacă locul anomaliei face dificil de folosit alte proceduri. Prin biopsia chirurgicală incizională se îndepărtează o porțiune din masă pentru a fi examinată. Prin biopsia chirurgicală excizională se îndepărtează toată masa și, în cazul în care celulele canceroase au fost îndepărtate, poate servi ca tratament, precum și ca procedură de diagnosticare. Aceasta se mai numește și lumpectomie sau excizie locală largă.
· Biopsie stereotaxică: este de fapt o biopsie percutanată care se realizează cu ajutorul unui aparat care asigură orientarea tridimensională a acului de biopsie. Se poate realiza doar în centrele dotate cu o asemenea aparatură.
După intervenție, se poate să simțiți sânul sensibil și să observați echimoze, care se vor remite spontan în următoarele zile. Zona va fi pansată corespunzător. Zona biopsiată trebuie acoperită cu un pansament și menținută uscată pentru următoarele 24-48 de ore. Spălați-vă riguros cu apă și săpun. Înainte să părășiți spitalul, vă vom furniza informațiile necesare cu privire la primirea rezultatului. Acesta va fi disponibil în aproximativ 14-21 de zile.
Beneficiile biopsiei mamare
Biopsia permite diagnosticarea corectă și precoce a leziunilor mamare, fie benigne, fie maligne (cancer). În puține cazuri, diagnosticul nu va putea fi stabilit. Rezultatul testului va fi interpretat de un medic și vi se vor prezenta opțiunile terapeutice – tratament sau urmărire.
Sângerarea la locul biopsiei poate surveni uneori. Într-o astfel de situație, un membru al personalului vă va urmări evoluția și va pune presiune la locul intervenției pentru a opri sângerarea. Unele femei se pot simți amețite în timpul intervenției, în special daca este cald. Vă rugăm să anunțați personalul imediat dacă nu vă simțiți bine. În puține cazuri va fi nevoie de o nouă biopsie dacă rezultatul obținut nu este concludent.