Metastazele în cancerul mamar

undefined

Cancerul de sân metastatic – numit și cancer de sân în stadiul IV – este cancerul de sân care s-a răspândit într-o altă parte a corpului, cel mai frecvent la oase, plămâni, creier sau ficat. Procesul de răspândire a cancerului se numește metastază. Metastaza are loc atunci când celulele canceroase se desprind de tumora originală din sân și călătoresc în alte părți ale corpului.

Aceste celule canceroase călătoresc prin:

·         Prin sistemul limfatic: Celulele tumorale se desprind din tumora din san si patrund in vase limfatice foarte mici din vecinatate. De acolo, sunt transportate prin sistemul limfatic catre noduli limfatici prezenti oriunde in organism. Din momentul in care o tumora s-a raspandit catre un nodul limfatic (cancerul este nodul limfatic pozitiv) practic si-a ,,declarat’’ intentia de a se extinde mai departe de san. Totusi, prezenta celulelor canceroase in nodulii limfatici din apropiere nu inseamna neaparat diagnosticul de cancer mamar cu metastaze.

·         Prin sistemul sanguin: La fel cum exista vase limfatice mici, exista si vase mici de sange, numite capilare, ce fac legatura intre toate organele si structurile vascularizate. Celulele canceroase pot invada aceste capilare si vor fi astfel transportate catre locatii indepartate, in special la nivelul plamanilor si ficatului, care prezinta o retea bogata de vase de sange.

·         Invazie locala: Cancerul la san se poate raspandi si catre tesuturi din apropiere, precum peretele toracic sau coastele, printr-un fenomen de invazie. Un lucru important de mentionat este faptul ca atunci cand cancerul mamar se raspandeste catre alt organ, este tot cancer mamar. De exemplu, cand apar metastaze la nivelul unui plaman, nu se va numi cancer pulmonar, ci cancer mamar cu metastaze pulmonare. Celulele tumorale vor fi, in mare, tot cele de la origine, dar migrate in alte locatii. Pot exista, adeseori, diferente moleculare si structurale in celulele din metastaze, datorita capacitatii cancerului de a produce mutatii noi aproape constant. Acest lucru explica si de ce tumorile metastatice sunt uneori mai agresive decat tumora originala.

Simptome metastaze cancer de sân

            Daca aveti metastaze raspandite in corp, puteti sa experimentati anumite simptome, sau puteti sa nu simtiti nimic. Simptomele generale includ o stare generala alterata, pierdere in greutate neintentionata sau o scadere a apetitului. Cand metastazele sunt in plamani, pot provoca dificultati de respiratie si tuse. Metastazele de la nivelul ficatului pot duce la disconfort abdominal si icter (colorarea in galben a pielii). Cel mai comun loc pentru raspandirea cancerului mamar, il reprezinta oasele, iar simptomele includ de obicei o durere puternica. Uneori primul semn este o fractura patologica, spontana sau in urma unei traume minore, datorita faptului ca osul este slabit de catre celulele metastatice. In cazul metastazelor cerebrale, pot aparea simptome precum durerile de cap, vedere incetosata, slabiciune, senzatia de amorteala.

            Medicii au cateva feluri de a determina daca forma dumneavoastra de cancer s-a raspandit sau nu. Acestea includ testele imagistice precum radiografia, RMN, CT, sau PET-CT. Analizele de sange pot, de asemenea, sa ofere informatii relevante, determinand anumiti markeri tumorali asociati cu metastazele. O alta metoda pe care se bazeaza medicii o reprezinta biopsia, adica prelevarea unui fragment de tesut afectat, prin interventie chirurgicala sau prin extragerea cu ac. Aceste fragmente urmeaza sa fie apoi analizate la microscop pentru a cauta prezenta mutatilor ce indica celule canceroase metastatice.

            Atunci cand cancerul mamar ajunge in stadiul IV si are, in mod clar, metastaze, nu mai poate fi vindecat, dar este in continuare tratabil. Optiunile de tratament pentru cancerul metastatic includ chiomioterapia, terapia tintita, medicatia pentru osteoporoza, terapia hormonala sau alte terapii experimentale. Metastazele izolate, precum cele din creier, pot fi, uneori, indepartate chrirurgical sau prin radioterapie. In general, scopul tratamentului e foarte diferit de cel pentru cancerul din stadii incipiente, fara metastaze. Pentru primele stadii, tratamentul e destul de agresiv, pentru a vindeca si distruge complet tumora. Pentru cancerul metastatic, scopul este de a folosi cat mai putine substante pentru a controla raspandirea cat mai bine, fara a supune pacientul la un tratament agresiv.      

            Cancerul de sân poate reapare într-o altă parte a corpului la luni sau ani de la diagnosticul și tratamentul inițial. Aceasta se numește recurență metastatică sau recurență la distanță. Aproape 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă boală metastatică. Deoarece există atât de puține cazuri de cancer de sân la bărbați, nu este clar câte dintre aceste tipuri de cancer de sân metastazează, dar bărbații sunt, de asemenea, diagnosticați cu cancer de sân metastatic.

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu