Mamografia și Ecografia mamară

undefined

Mamografia

Ce este mamografia?

Mamografia este o investigație radiologică de screening a sânului ce utilizează raze X și care are avantajul de a depista anomaliile mamare cu mult timp înainte ca acestea să poată fi palpabile. Este recomandată a fi efectuată anual în cazul femeilor peste 40 de ani. Mamografia poate fi unilaterală sau bilaterală.

Atât ecografia mamară, cât și mamografia, sunt metode de investigație a sânului. Ele sunt complementare, fiecare cu beneficiile proprii. Nu se poate spune că una dintre ele este mai bună decât cealaltă.

Tipuri de mamografii

Mamografia clasică - realizată cu mamograful analog; imaginile obținute vor fi imprimate pe segmente de film, alb-negru, asemenea unei radiografii clasice.

Mamografia digitală - imaginile sunt obținute pe suport digital, oferind posibilitatea medicului examinator să prelucreze zonele de interes.

Mamografie cu tomosinteză -  permite obținerea multiplelor imagini - inclusiv secțiuni cu grosime de 1 mm, care vor fi prelucrate prin intermediul unui calculator pentru a crea o imagine 3D a întregului sân.

Când este indicată mamografia?

●        Femeilor cu vârsta sub 35 de ani cu istoric familial de cancer mamar (una sau două rude de gradul I);

●        Pentru screening-ul cancerului mamar la femeile cu vârsta peste 40 de ani;

●        Ca investigație suplimentară pentru femeile sub de 40 de ani, dacă ecografia mamară evidențiază o leziune suspectă;

●        Femeilor simptomatice, cu vârsta peste 35 de ani, care acuză: durere mamară persistentă, prezența nodulilor palpabili, indurați, retracție tegumentară sau mamelonară, secreție mamelonară anormală sau sângerări mamelonare, modificări tegumentare, deformări ale sânului, ganglioni axilari palpabili etc.;

●        Femeilor diagnosticate cu cancer mamar, care au efectuat tratament chirurgical și/sau sistemic, pentru monitorizarea ulterioară;

●        Pentru screening-ul recidivei cancerului mamar la sânul contralateral, în cazul pacientelor cu mastectomie în antecedente.

Pregătirea pentru mamografie

În ziua mamografiei se recomandă:

●        Evitarea utilizării cremelor sau loțiunilor de corp, deodorantelor, antiperspirantelor sau a parfumului în zona pieptului sau axilelor deoarece pot influența rezultatul mamografiei.

●        Efectuarea mamografiei în primele 10 zile ale ciclului menstrual, dacă acesta mai este prezent.

●        În cazul în care au fost efectuate mamografii sau ecografii mamare anterioare examinării prezente, trebuie puse la dispoziția examinatorului.

●        Medicul radiolog trebuie informat dacă pacienta este însărcinată sau dacă alăptează.

Cum se face mamografia?

●        Pacienta este rugată să se dezbrace în jumătatea superioară a corpului și să îndepărteze toate bijuteriile și accesoriile;

●        Pacienta se va afla în picioare în fața aparatului de mamografie, cu sânul plasat pe o platformă specială și comprimat treptat între două plăci de plastic;

●        Asistenta sau tehnicianul va capta imagini ale sânului în două incidențe diferite;

●        Medicul va analiza imaginile pe măsură ce sunt obținute și, dacă este necesar, poate cere imagini adiționale, din unghiuri diferite.

Contraindicațiile mamografiei

Nu se recomandă efectuarea mamografiei la femeile gravide (ci ecografia mamară).

Cât timp durează efectuarea unei mamografii?

Durata mamografiei poate varia în funcție de tipul mamografiei și de experiența examinatorului. Mamografia de screening durează, în medie, 15 minute, în timp ce mamografia de diagnostic durează circa 30 de minute.

Durata primirii rezultatelor mamografiei?

Depinde de tipul mamografiei. Rezultatele mamografiei digitale pot fi aflate în câteva minute, iar rezultatele mamografiei clasice pot fi obținute în 20-30 de minute.

Cât costă o mamografie?

Prețul unei mamografii depinde de tipul acesteia. În principiu, mamografia cu tomosinteză este mai costisitoare decât cea clasică. În anumite centre, mamografiile pot fi efectuate gratuit, în baza unei programări și cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

Riscurile mamografiei

Riscul de iradiere asociat mamografiei este minim, iar disconfortul produs de compresia sânilor este trecător.

Mamografia pacientelor cu implant mamar

Programul de screening al cancerului mamar este identic în cazul pacientelor cu sau fără implanturi mamare.

Ecografia mamară

Ecografia mamară este o metodă nedureroasă, neivazivă de examinare și de diagnostic a anomaliilor sânului, de screening, ce poate fi utilizată și cu scopul de a ghida intervențiile medicale minim invazive. Este o metodă ușor accesibilă, repetabilă (întrucât nu utilizează raze ionizante), ce poate fi folosită inclusiv în cazul pacientelor cu sân dens.

Cum se efectuează ecografia mamară?

Ecografia mamară utilizează ultrasunete pentru a pătrunde prin straturile glandei mamare, cu obținerea unor imagini ce vor fi proiectate pe un monitor și interpretate de către medicul care realizează ecografia.

În primul rând, pacienta este rugată să îndepărteze hainele în jumătatea de sus a corpului și se va întinde în poziție orizontală pe patul de consultație. Medicul examinator va aplica la nivel mamar un gel care promovează transmiterea undelor prin sonda ecografică.

Sânul va fi examinat prin mișcări circulare cu sonda pe întreaga sa suprafață; fiind posibilă și repoziționarea pacientei în poziție culcată pe o parte. Examinarea sânului va fi completată cu examinarea regiunii axilare, apoi se va trece la sânul contralateral, unde se va proceda identic.

Durata medie a unei ecografii mamare bilaterale este în jur de 20-30 minute, în funcție de experiența medicului examinator și de structura și densitatea sânilor pacientei.                         

Când este recomandată ecografia mamară?

●        Ca metodă de screening la femeile cu vârsta sub 40 de ani, la femeile care alăpteaza sau la gravide;

●        Ca metodă de completare a mamografiei/ a altor investigații la femeile peste 40 ani;

●        Ca metodă de evaluare a afecțiunilor mamare inflamatorii/infecțioase sau în urma unui traumatism suferit la nivelul sânului;

●        Pentru evaluarea formațiunilor mamare cu aspect benign/malign, suspect;

●        În ghidarea puncțiilor mamare percutane/drenajul formațiunilor mamare;

●        În evaluarea răspunsului cancerului mamar la tratamentul sistemic.

Beneficiile ecografiei mamare

●        Poate fi folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor mamare acute sau cronice;

●        Este neinvazivă, neiradiantă, nedureroasă, repetabilă și poate fi efectuată oricând, indiferent de statusul ciclului menstrual;

●        Poate fi efectuată în completarea mamografiei sau pentru a ghida diferite intervenții la nivelul sânului;

●        Durată mică a perioadei de examinare, nu necesită pregătire în prealabil a pacientei;

●        Rezultatul este eliberat pe loc.

Ecografia mamară cu sonoelastografie

Sonoelastografia mamară este o metodă complementară ecografiei ce ajută la diferențierea leziunilor maligne de cele benigne prin măsurarea elasticității leziuni comparativ cu țesutul mamar adiacent normal, sănătos.

Pregătirea pacientei pentru ecografia de sân

Este recomandat ca pacienta să poarte o ținută alcătuită din două piese, pentru a îndepărta doar hainele din jumătatea superioară a corpului la momentul examinării.

Unele deodorante sau antiperspirante pot duce la apariția de artefacte și pot crea dificultăți la momentul examinării.

Este recomandat ca pacienta să prezinte la orice consult rezultatul examinărilor anterioare, dacă acestea există.

La ce interval de timp se face screening-ul cancerului de sân prin ecografia mamară?

●     Între 20 și 30 de ani - 1 dată la 3 ani;

●     Între 30 și 40 de ani - anual;

●     Peste 40 de ani - se recomandă efectuarea mamografiei 3D cu tomosinteză. Ecografia mamară poate fi adăugată suplimentar mamografiei pentru examinarea pacientelor cu risc crescut de cancer mamar și a celor cu sânii denși mamografic.

Rezultatul ecografiei mamare

Conține un diagnostic conform cu sistemul de raportare internațional în Imagistica Sânului numit Radiology Breast Imaging Reporting and Data System – sau, pe scurt, BIRADS. Este utilizat pentru mamografie, ecografie mamară și imagistică prin rezonanță magnetică. Nu oferă un diagnostic, ci estimează doar riscul cancerului de sân și conduita necesară ulterioară.

●     BI-RADS 0 - rezultat incert, sunt necesare investigații suplimentare;

●     BI-RADS 1 - rezultat negativ pentru leziuni mamare;

●     BI-RADS 2 - rezultat negativ pentru cancer, dar cu prezența unor leziuni cu aspect benign;

●     BI-RADS 3 - rezultat borderline, sunt prezente anomalii, probabil benigne, dar care prezintă suspiciuni;

●     BI-RADS 4 - rezultat suspect, este recomandată biopsia;

●     BI-RADS 5 - rezultat cu probabilitate ridicată de malignitate, este necesară biopsia/excizia;

●     BI-RADS 6 - diagnosticul de carcinom mamar a fost confirmat în urma biopsiei.

REFERINȚE

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu