Elastografia mamară (Sonoelastografie)

undefined

Elastografia mamară, o tehnică non-invazivă și nedureroasă, a devenit un instrument esențial în diagnosticul patologiei mamare. Acest articol explorează importanța elastografiei în identificarea și caracterizarea leziunilor mamare, diferențierea nodulilor benigni de cei maligni și modul în care această procedură completează alte metode imagistice, precum ecografia și mamografia.

Ce este elastografia mamară?

Elastografia mamară numită și sonoelastografie este o procedură non-invazivă, neiradiantă, nedureroasă folosită în diagnosticul patologiei mamare. Elastografia este o procedură care permite vizualizarea proprietăților elastice ale țesutului glandei mamare, prin intermediul ultrasunetelor. Tehnica ce stă la baza acestei proceduri este foarte simplă, se bazează pe faptul că țesutul tumoral are o consistență mai dură, ceea ce înseamnă că se vede altfel sub efectul ultrasunetelor. Prin comparație, formațiunile benigne sunt mai dure decât țesutul glandular sănătos, dar mai moi în comparație cu formațiunea tumorală.

Care este rolul elastografiei în diagnosticarea cancerului de sân?

Elastografia sânilor a devenit o tehnică complementară cheie. O modalitate în cadrul patologiei mamare, complementară imagistică în modul B și analizei color Doppler. Ecografia mamară a oferit imagini morfologice în tonuri de gri și analiza funcțională a fluxului țesuturilor moi ale sânilor. Elastografia aduce acum noi informații fizio-patologice prin evaluarea elasticității țesuturilor.

Care sunt tipurile de elastografie mamară?

Există două modalități diferite: Real Time Elastography (RTE) și Shear Waves (SWE) ultrarapid Imaging. Ambele tehnici necesită o aderență minimă la regulile de calificare pentru achiziție și interpretare astfel încât să limiteze dimensiunea dependentă de operator și erorile de diagnostic. Elastografia devine astfel perfect reproductibilă cu o bună acuratețe în diferitele scoruri ale clasificării RTE sau SWE. Scopul elastografiei în screening-ul cancerului este de a obține o caracterizare fiabilă a leziunilor și o mai bună monitorizare/management a terapiei.

Complementaritatea acestor tehnici (mamografie, RMN și ecografie) este perfect acceptată, fiecare dintre ele suferă de un anumit număr de neajunsuri. Dezvoltarea elastografiei a îmbunătățit profund managementul monitorizării leziunilor mamare datorită unei mai bune identificări a anomaliilor sânului, unei măsurări mai precise a leziunilor, unei ghidări a biopsiilor leziunilor și ale ganglionilor limfatici, abordarea leziunilor probabil benigne, o gestionare a celor care sunt foarte susceptibile de a fi suspecte și o mai bună planificare a intervențiilor chirurgicale și terapeutice. Este important să se limiteze la maximum numărul de biopsii mamare, când se ține cont de faptul că între 40% și 50% dintre aceste biopsii se referă la leziuni benigne care, de regulă, nu necesită aceste puncții.

Două tipuri diferite de echipamente medicale pot folosi elastografia:

1. Rezonanța magnetică nucleară (MR)

2. Ecografie cu ultrasunete (SUA). Această din urmă tehnică este singura utilizată în prezent în practica zilnică;

Elastografia americană este de două tipuri diferite:

1. Real Time Elastography Strain (RTES) folosind o constrângere externă

2. Shear Wave Elastography (SWE) folosind o constrângere internă.

Care este rolul investigației de sonoelastografie?

Elastografia sau sonoelastografia are mai multe avantaje:

• reprezintă o procedură esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și un nodul mamar malign. Diferențiază ultrasonografic leziunile de graniță: cele care sunt cel mai probabil benigne de cele care sunt mai probabil maligne. Cu cât duritatea leziunii este mai mare cu atât gradul de malignitate este mai mare.

• poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.

• rezultatul acestei investigații se eliberează pe loc.

• ajută la stabilirea cazurilor în care este cu adevărat nevoie de biopsie mamară.

• identifică proprietățile leziunilor care au sub 1 cm.

Mai concret, elastografia mamară permite 2 tipuri de evaluări:

• calitative: rezultatul apare ca o hartă colorată care evidențiază în culori diferitele tipuri de duritate.

• cantitative: se realizează astfel o analiză comparativă a formațiunilor nodulare și a țesutului glandular din jur.

Când se recomandă elastografia mamară?

Elastografia mamară este recomandată de medicul specialist dacă el consideră că are nevoie de mai multe informații pentru a stabili un diagnostic corect. În cele mai multe cazuri, procedura este suficientă, dar în altele se completează cu biopsia mamară. Desigur, medicul realizează și un consult medical în timpul căruia află care este istoricul medical al pacientei.

Care sunt diferențele dintre ecografia mamară și elastografia mamară?

Elastografia mamară este o ecografie mamară mai specială, în sensul că această procedură indică duritatea unui nodul mamar, iar medicul specialist are nevoie de această informație pentru a face eventual recomandarea pentru o biopsie mamară și de asemenea pentru confirmarea unui diagnostic inițial. Elastografia se poate face în timpul unei ecografii obișnuite, dar este nevoie de un aparat dotat cu un modul special. Procedura durează câteva minute și nu are efecte secundare asupra pacientei. Dacă există un nodul și dacă acesta are o consistență dură, în comparație cu țesutul din jur, el este reprezentat printr-o scală de culori, în funcție de duritate.

Când este necesar să fie utilizate împreună cele două metode imagistice?

Elastografia este o ecografie care poate face ceva în plus. Ecografia poate fi combinată cu elastografia atunci când, de exemplu, în cursul ecografiei se diferențiază formațiuni de sub 1 cm care pot avea un potențial periculos. Pentru a se identifica imediat natura lor și dacă aparatul permite acționarea modulului pentru elastografie se poate face și această investigație pentru a se vedea despre ce fel de formațiune este vorba. Dacă structura este elastică, atunci probabil că este necanceroasă. Medicul poate recomanda investigații suplimentare, inclusiv investigații imagistice.

Cum te pregătești pentru o procedură de elastografie mamară?

Elastografia nu este invazivă sau dureroasă. Există totuși câteva aspecte de care trebuie să ții seama înainte de a face această procedură:

• sa aveti cu dumneavoastra rezultatele investigațiilor pe care le-ai făcut anterior: mamografii, ecografii mamare, RMN de sân.

• elastografie se poate face în perioada ciclului menstrual, mai ales dacă edical specialist a recomandat această metodă de investigație complementară.

• în ziua în care se face elastograma nu folosi în zona axilei creme sau pudre.

• poartă o vestimentație compusă din 2 piese (fustă/pantalon și bluză).

Există posibilitatea ca elastografia să ofere un diagnostic incorect?

Elastografia este doar o metodă de investigare. Diagnosticul este stabilit de medicul specialist, în baza examinării clinice a pacientei, a istoricului medical al acesteia. De asemenea, medicul are la îndemână și alte modalități prin care poate stabili diagnosticul. Biopsia mamară poate fi o asemenea modalitate.

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu