Scorul Roma

Scorul Roma

Scorul ROMA și Cancerul Ovarian 

Una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor la nivel mondial este cancerul ovarian, cancerul ginecologic cu cea mai mare rată de mortalitate. Peste 70% din cazuri sunt deja în stadiu avansat la momentul diagnosticării, întrucât simptomele și semnele clinice sunt nespecifice, iar evoluția bolii este lentă. Drept urmare, rata de supraviețuire la 5 ani atunci când cancerul ovarian este depistat în stadii avansate (stadiul III sau IV) este de 20-30%. În România sunt raportate aproximativ 9,4 cazuri de cancer ovarian la 100 000 de locuitori.

Scăderea mortalității cancerului ovarian depinde în principal de depistarea timpurie a acestei afecțiuni. Descoperit în stadiile incipiente și tratat precoce, cancerul ovarian poate fi vindecabil în totalitate.

Printre semnele și simptomele posibile ale cancerului ovarian se numără:

  • durerile pelvi-abdominale intense, localizate în partea inferioară a abdomenului;
  • sângerare vaginală anormală, în special la femeile aflate la menopauză;
  • destinderea sau creșterea în volum a abdomenului, fără a fi prezentă sarcina sau creșterea greutății ponderale;
  • tulburări micționale cum ar fi poliuria sau polakidisuria, în absența infecțiilor tractului urinar;
  • fatigabilitate, greață, vărsături, scădere ponderală accelerată fără modificări ale regimului alimentar uzual.

În cazul în care aceste semne și simptome sunt prezente, este recomandată evaluarea ginecologică completă, ce cuprinde: examenul fizic, ecografia transvaginală/transabdominală, analize de sânge. Depistarea ecografică a formațiunilor ovariene, în special la femeile aflate la menopauză (când riscul de apariție a cancerului ovarian este ridicat) sau prezența semnelor și simptomelor sugestive pentru cancerul ovarian, necesită metode diagnostice eficiente și rapide care permit diferențierea maselor ovariene benigne de cele maligne, principalul indicator de risc fiind scorul ROMA. În cazul în care există risc crescut de cancer ovarian, pot fi recomandate intervenții imagistice suplimentare pentru stadializarea cancerului.

Ce Este Scorul ROMA și Când Este Recomandat?

Diagnosticul de certitudine și depistarea tipului de celule neoplazice vaginale se realizează prin examen anatomopatologic al unui fragment de țesut recoltat prin biopsierea leziunilor vaginale suspecte.

Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) calculeaza riscul de apariție al cancerului ovarian epitelial. Nu este o investigație diagnostică, ci doar o metodă de încadrare a pacientelor cu formațiuni pelvine în grupul de risc crescut sau scăzut de cancer ovarian epitelial.

Este recomandat femeilor pre- și postmenopauzale. Vârsta peste 50 de ani, statusul menopauzal cresc riscul de dezvoltare a cancerului ovarian, însă poate fi diagnosticat și în premenopauză. Tabloul clinic al cancerului ovarian în stadii incipiente este sărac și nespecific, deci sunt necesare investigații suplimentare pentru depistarea precoce a acestei boli.

Scorul ROMA poate fi modificat și în cazul altor cancere ginecologice (cum ar fi cancerul endometrialcancerul de sân sau cancerului de col uterin), dar și în afecțiuni benigne (spre exemplu la pacientele cu endometrioză).

Markeri Scor ROMA

Proteina epididimală umană 4 (HE4) este secretată în mod normal în cantități scăzute la nivelul sistemului respirator, pancreasului și tractului genital feminin. Concentrația HE4 poate fi crescută și în cazul sintezei anormale, accelerate a celulelor tumorale cu originea la nivel pulmonar, glandei mamare, ovarian sau colonului.

HE4 are o specificitate înaltă pentru tumorile ovariene epiteliale și seroase, fiind un marker biologic important în evaluarea riscului de cancer ovarian. HE4 are o sensibilitate mai mare decât CA 125 pentru detecția tumorilor ovariene la femeile aflate în premenopauză, valorile CA 125 putând fi modificate și în cazul anumitor tumori benigne de la nivelul sistemului digestiv sau ale glandei mamare.

Poate fi folosit de asemenea pentru monitorizare terapeutică, cu scopul de a depista precoce recidivele tumorale ovariene.

Antigenul tumoral CA 125 este principalul biomarker utilizat în depistarea cancerelor ovariene epiteliale. Se folosește în combinație cu ecografia transvaginală la pacientele suspecte de cancer ovarian. Specificitatea CA 125 este scăzută în cazul cancerului ovarian, în special la femeile aflate în premenopauză, din cauza influențării valorilor acestuia de către alte patologii non-maligne, cum ar fi infecțiile acute, insuficiența cardiacă congestivă, ciroza hepatică sau endometrioza. De aceea, este recomandată dozarea CA 125 împreuna cu HE4.

Monitorizarea terapeutică a răspunsului cancerului ovarian la tratament se poate realiza prin determinarea seriată a valorilor CA 125.

Procedura recoltare

Procedura de recoltare a probelor de sânge pentru scorul ROMA implică puncția venoasă periferică. Nu presupune etape de pregătire specială a pacientei în prealabil.

Interpretarea Rezultatelor Scorului ROMA

Interpretarea corectă a rezultatelor scorului ROMA și excluderea, respectiv încadrarea, pacientelor în una dintre categoriile de risc presupune analiza completă a întregului tablou clinic (istoricul medical, vârsta pacientei, statusului  hormonal pre- sau postmenopauză) raportat la valorile scorului ROMA. Corelarea valorilor markerilor tumorali ai scorului ROMA cu statusul hormonal al pacientei are o eficiență raportată de 84,3% pentru depistarea cancerului ovarian epitelial și de 75,6% în ceea ce privește detectarea tumorilor benigne pelvine cu risc scăzut de malignitate.

Contraindicații Ale Scorului ROMA

Scorul ROMA nu este recomandat în cazul pacientelor:

  • cu vârstă mai mică de 18 ani;
  • care urmează tratament chimioterapic pentru un alt tip de neoplazie;
  • care este cunoscută cu un alt tip de cancer.

Valori Scăzute Ale Scorului ROMA

Valorile scăzute nu sunt clinic semnificative. Prin urmare, pot fi considerate ca scor ROMA cu valori normale, fără a putea exclude însă, posibilitatea apariției în viitor a neoplaziilor.  Screening-ul periodic corect este puternic recomandat.

Valori Crescute Ale Scorului ROMA

Premenopauză Rezultat
Scor Roma ≥  11.4% Risc ridicat de cancer ovarian epitelial
Scor Roma <11.4% Risc relativ scăzut de cancer ovarian epitelial
Postmenopauză Rezultat
Scor Roma ≥  29,9% Risc ridicat de cancer ovarian epitelial
Scor Roma < 29,9% Risc relativ scăzut de cancer ovarian epitelial

Resurse

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/62661

https://link.springer.com/article/10.1186/s13048-019-0503-7

Anton C, Carvalho FM, Oliveira EI, Maciel GA, Baracat EC, Carvalho JP. A comparison of CA125, HE4, risk ovarian malignancy algorithm (ROMA), and risk malignancy index (RMI) for the classification of ovarian masses. Clinics (Sao Paulo). 2012;67(5):437-41 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351260/

Kumar V, Rajan S, Gupta S, Akhtar N, Sharma S, Sinha P, Misra S, Chaturvedi A. Diagnostic Value of Risk of Malignancy Algorithm (ROMA) in Adnexal Masses. J Obstet Gynaecol India. 2020 Jun;70(3):214-219. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7239964/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898114005208

https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201417638007832.page

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu