Cancerul endometrial (cancerul de endometru) - Simptome si Tratament

Cancerul endometrial (cancerul de endometru) - Simptome si Tratament

CANCERUL ENDOMETRIAL

Cancerul endometrial este un cancer care apare din endometru (mucoasa uterului sau a uterului). Este rezultatul creșterii anormale a celulelor care au capacitatea de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului. 

Aproximativ 320.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer endometrial în întreaga lume în fiecare an și 76.000 mor, ceea ce îl face al șaselea cel mai frecvent cancer la femei. 

Este mai frecventă în țările dezvoltate, unde riscul de cancer endometrial pe parcursul vieții la femei este de 1,6%, comparativ cu 0,6% în țările în curs de dezvoltare. 

Apare la 12,9 din 100.000 de femei anual în țările dezvoltate .

Semne și simptome ale cancerului endometrial

  • Sângerarea vaginală sau spotting la femei după menopauză 
  • Ciclurile menstruale anormale sau episoadele de sângerare extrem de lungi sau frecvente 
  • Dureri pelvi-abdominale 
  • Relațiile sexuale dureroase 
  • Urinarea dureroasă sau dificilă 
  • Stenoza cervicală , îngustarea deschiderii cervicale, este un semn al cancerului endometrial atunci când puroi sau sânge sunt colectate în uter (piometrie sau hematometrie) 

Factori de risc 

  • Obezitatea
  • Rezistența la insulină și diabetul zaharat
  • Cancerul de sân - utilizarea tamoxifenului 
  • Nuliparitatea
  • Menopauza târzie
  • Niveluri ridicate de estrogen 
  • Vârstă 
  • Hormonal
  • Genetic - cauzele ereditare contribuie la 2-10% din cazurile de cancer endometrial. 

Factori de protecție 

  • Fumatul 
  • Contraceptivele orale 
  • Multiparitatea
  • Alăptarea
  • Activitatea fizică  

Diagnosticul cancerului de endometru 

Diagnosticul cancerului endometrial se face prin: 

  • Ecografia transvaginală pentru a examina grosimea endometrului la femeile cu sângerare postmenopauză este din ce în ce mai utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului endometrial. Omogenitatea țesutului vizibil pe ultrasunete transvaginal poate ajuta la indicarea dacă grosimea este canceroasă. 
  • Biopsie endometrială (țesut este apoi examinat histologic pentru caracteristicile cancerului).
  • Alte studii imagistice sunt de utilizare limitată. Scanările CT sunt utilizate pentru imagistica preoperatorie a tumorilor care apar avansate la examenul fizic sau au un subtip cu risc ridicat (cu risc crescut de metastază ). Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a investiga bolile extrapelvine. Un RMN poate fi de folos pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit la colul uterin sau dacă este un adenocarcinom endocervical. RMN-ul este util și pentru examinarea ganglionilor limfatici din apropiere. 
  • Înainte de începerea tratamentului, se recomandă alte câteva investigații. Acestea includ o radiografie toracică, teste ale funcției hepatice , teste ale funcției renale.

Stadializare

Carcinomul endometrial este stadializat chirurgical folosind sistemul de stadializare a cancerului FIGO . Sistemul de organizare FIGO 2009 este următorul:

Stadiul I Tumora limitata la corpul uterin (T1)
I A Tumora limitata la endometru sau tumora invadeaza <50% din miometru (T1a)
I B Tumora limitata la endometru sau tumora invadeaza >=50% din miometru (T1b)
Stadiul II Tumora invadeaza tesutul conjuctiv stromal al colului uterin, dar nu depaseste uterul
Stadiul III Tumora se extinde in afara uterului, dar nu in afara pelvisului (T2)
III A Tumora invadeaza seroasa si/sau anexa (extensie directa sau metastaze) (T3a)
III B Tumora invadeaza vaginul (extensie directa sau metastaze) (T3b)
III C1 Metastaze ganglionare pelvine (T1-3 N1)
III C2 Metastaze ganglionare para-aortice +/- metastaze ganglionare pelvine (T1-3 N2)
Stadiul IV Cancerul se extinde in afara pelvisului sau invadeaza vezica sau mucoasa rectala
IV A (T4) Tumora invadeaza mucoasa vezicii urinare sau/si intestinale (edemul bulos nu este sufficient pentru a clasifica tumora ca T4)
IV B (M1) Metastaze la distanta incluzand adenopatii intra-abdominale si/sau inghinale

Screening-ul cancerului endometrial

Screening-ul de rutină al persoanelor asimptomatice nu este indicat, deoarece boala este foarte vindecabilă în stadiile incipiente, simptomatice. 

În schimb, femeile, în special femeile aflate la menopauză, ar trebui să fie conștiente de simptomele și factorii de risc ai cancerului endometrial. Un test de screening cervical , cum ar fi un frotiu Papanicolau , nu este un instrument de diagnostic util pentru cancerul endometrial, deoarece frotiul va fi normal în 50% din timp. Un frotiu Papanicolau poate detecta boala care s-a răspândit la colul uterin. 

Rezultatele unui examen pelvin sunt frecvent normale, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Modificări ale dimensiunii, formei sau consistenței uterului sau a structurilor de susținere din jur pot exista atunci când boala este mai avansată.

Clasificarea cancerelor endometriale

Cancerele endometriale pot fi tumori derivate din:

  • Tumori cu celule epiteliale (carcinoame)
  • Tumori mixte epiteliale și mezenchimale (carcinosarcoame) 
  • Tumori mezenchimale. 

Clasificarea tradițională a carcinoamelor endometriale se bazează fie pe caracteristicile clinice și endocrine (Tipul I și Tipul II), fie pe caracteristicile histopatologice (endometrioid, seros și cu celule clare). 

  • Carcinoamele endometriale de tip I (reprezintă 75–90% din cancerul endometrial):
  • Carcinoamele endometriale de tip II:

Tratamentul cancerului endometrial

Tratamentul inițial pentru cancerul endometrial este intervenția chirurgicală; 90% dintre femeile cu cancer endometrial sunt tratate printr-o formă de intervenție chirurgicală.

Chirurgia 

Aceasta constă de obicei în histerectomie , inclusiv o salpingo-ooforectomie bilaterală , care este îndepărtarea uterului și atât a ovarelor, cât și a trompelor uterine. Limfadenectomia sau îndepărtarea ganglionilor pelvini și para-aortici este efectuată pentru tumorile de gradul histologic II sau mai sus.

În cancerele în stadiul III și IV, chirurgia citoreductivă este norma și poate fi inclusă și o biopsie a epiploonului. 

În stadiul IV al bolii, unde există metastaze la distanță, intervenția chirurgicală poate fi utilizată ca parte a terapiei paliative. 

Stadializarea cancerului se face în timpul intervenției chirurgicale. 

Chimioterapia in cancerul endometrial

Chimioterapia adjuvantă este o inovație recentă, constând dintr-o combinație de paclitaxel (sau alți taxani cum ar fi docetaxelul ), doxorubicină (și alte antracicline ) și platine (în special cisplatină și carboplatină ). S-a descoperit că chimioterapia adjuvantă crește supraviețuirea în cancerul în stadiul III și IV mai mult decât radioterapia adăugată . Mutațiile în genele de reparare a nepotrivirii, precum cele găsite în sindromul Lynch, pot duce la rezistență împotriva platinelor, ceea ce înseamnă că chimioterapia cu platine este ineficientă la persoanele cu aceste mutații. Efectele secundare ale chimioterapiei sunt frecvente. Acestea includ căderea părului , niveluri scăzute de neutrofile în sânge și probleme gastrointestinale. 

In cazurile in care interventia chirurgicala nu este indicata, chimioterapia paliativa este o optiune; chimioterapia cu doze mai mari este asociată cu o supraviețuire mai lungă. 

Radioterapie 

Radioterapia adjuvantă este utilizată în mod obișnuit în cancerul endometrial în stadiu incipient (stadiul I sau II). Poate fi administrat prin brahiterapie vaginală (VBT), care devine calea preferată datorită toxicității sale reduse, sau radioterapie cu fascicul extern (EBRT). 

Radioterapia poate fi folosită și înainte de operație în anumite cazuri. Când imagistica preoperatorie sau evaluarea clinică arată că o tumoră invadează colul uterin, se pot administra radiații înainte de efectuarea unei histerectomie totale . Brahiterapia și EBRT pot fi, de asemenea, utilizate, singure sau în combinație, atunci când există o contraindicație pentru histerectomie. Ambele metode de administrare a radioterapiei sunt asociate cu efecte secundare, în special în tractul gastrointestinal.

Terapie hormonală 

Terapia hormonală este benefică numai în anumite tipuri de cancer endometrial. Se credea cândva a fi benefic în majoritatea cazurilor. Dacă o tumoare este bine diferențiată și se știe că are receptori pentru progesteron și estrogeni, progestativele pot fi utilizate în tratament. 

Aproximativ 25% dintre cancerele endometrioide metastatice prezintă un răspuns la progestative. De asemenea, sarcoamele stromale endometriale pot fi tratate cu agenți hormonali, inclusiv tamoxifen, caproat de hidroxiprogesteron , letrozol , acetat de megestrol și medroxiprogesteron .  Acest tratament este eficient în sarcoamele stromale endometriale, deoarece au de obicei receptori de estrogen și/sau progestativ . 

Cercetările preliminare și studiile clinice au arătat că aceste tratamente au o rată mare de răspuns chiar și în boala metastatică. 

Monitorizare

  • Consult ginecologic la 3 luni (primul an), la 6 luni (in al doilea an), ulterior anual. 
  • Imagistica - RMN-urile periodice sau scanările CT pot fi recomandate în boala avansată, iar femeile cu antecedente de cancer endometrial ar trebui să primească examinări pelvine mai frecvente timp de cinci ani după tratament. Sunt recomandate examinări efectuate la fiecare trei până la patru luni în primii doi ani după tratament și la fiecare șase luni în următorii trei ani.
  • Dacă se suspectează o recidivă, se recomandă scanarea PET/CT. 

Rate de supravietuire și recurență 

Rata de supravietuire pentru stadiul I la cinci ani este de aproximativ 80%.

Recurența cancerului endometrial în stadiu incipient variază de la 3 la 17%, în funcție de tratamentul primar și adjuvant. 

Cele mai multe recidive (75–80%) apar în afara pelvisului și cele mai multe apar în decurs de doi până la trei ani de la tratament - 64% în doi ani și 87% în trei ani.  

Cel mai frecvent loc de recidivă este în vagin - recidivele vaginale ale cancerului endometrial au cel mai bun prognostic. 

De asemenea, se efectuează chimioterapie paliativă, chirurgie citoreductivă și radiații. Radioterapia (VBT și EBRT) pentru o recidivă vaginală locală are o rată de supraviețuire de 50% la cinci ani. Recidivele pelvine sunt tratate cu intervenție chirurgicală și radiații, iar recidivele abdominale sunt tratate cu radiații și, dacă este posibil, chimioterapie. 

Alte locuri frecvente de recurență sunt ganglionii limfatici pelvini, ganglionii limfatici para-aortici, peritoneul (28% din recidive) și plămânii, deși recidivele pot apărea și în creier (<1%), ficat (7%), glandele suprarenale (1%), oasele (4–7%; de obicei scheletul axial ), ganglionii limfatici din afara abdomenului (0,4–1%), splină și mușchi/țesuturi moi (2–6%). 

Metastaze 

Cancerul endometrial metastazează frecvent la ovare și trompele uterine când cancerul este localizat în partea superioară a uterului și la colul uterin când cancerul se află în partea inferioară a uterului. Cancerul se răspândește de obicei în miometru și seroasă , apoi în alte structuri de reproducere și pelvine. Atunci când sistemul limfatic este implicat, ganglionii pelvini și para-aortici sunt de obicei primii implicați, dar fără un model specific, spre deosebire de cancerul de col uterin. Metastazele mai îndepărtate sunt răspândite prin sânge și apar adesea în plămâni, precum și în ficat, creier și oase. Cancerul endometrial metastazează la plămâni 20-25% din timp, mai mult decât orice alt cancer ginecologic . 

Bibliografie

  1. "General Information About Endometrial Cancer". National Cancer Institute. 22 April 2014. Archived from the original on 3 September 2014. Retrieved 3 September 2014.
  2. Kong A, Johnson N, Kitchener HC, Lawrie TA (April 2012). Kong A (ed.). "Adjuvant radiotherapy for stage I endometrial cancer". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012 (4): CD003916. doi:10.1002/14651858.CD003916.pub4. PMC 4164955. PMID 22513918.
  3. International Agency for Research on Cancer (2014). World Cancer Report 2014. World Health Organization. Chapter 5.12. ISBN 978-92-832-0429-9.
  4. "Endometrial Cancer Treatment (PDQ®)". National Cancer Institute. 23 April 2014. Archived from the original on 3 September 2014. Retrieved 3 September 2014.
  5. "SEER Stat Fact Sheets: Endometrial Cancer". National Cancer Institute. Archived from the original on 6 July 2014. Retrieved 18 June 2014.
  6. GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators (October 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet. 388 (10053): 1545–1602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577. PMID 27733282.
  7. GBD 2015 Mortality and Causes of Death Collaborators (October 2016). "Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet. 388 (10053): 1459–1544. doi:10.1016/s0140-6736(16)31012-1. PMC 5388903. PMID 27733281.
  8. "Defining Cancer". National Cancer Institute. 17 September 2007. Archived from the original on 25 June 2014. Retrieved 10 June 2014.
  9. "What You Need To Know: Endometrial Cancer". NCI. National Cancer Institute. Archived from the original on 8 August 2014. Retrieved 6 August 2014.
  10. Hoffman BL, Schorge JO, Schaffer JI, Halvorson LM, Bradshaw KD, Cunningham FG, eds. (2012). "Endometrial Cancer". Williams Gynecology (2nd ed.). McGraw-Hill. p. 823. ISBN 978-0-07-171672-7. Archived from the original on 4 January 2014.
  11. Hoffman BL, Schorge JO, Schaffer JI, Halvorson LM, Bradshaw KD, Cunningham FG, eds. (2012). "Endometrial Cancer". Williams Gynecology (2nd ed.). McGraw-Hill. p. 817. ISBN 978-0-07-171672-7. Archived from the original on 4 January 2014.
  12. "Uterine Cancer - Cancer Stat Facts". SEER. Retrieved 3 February 2019.
  13. Reynolds RK, Loar PV (2010). "Gynecology". In Doherty GM (ed.). Current Diagnosis & Treatment: Surgery (13th ed.). McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-163515-8.
  14. Clarke MA, Long BJ, Del Mar Morillo A, Arbyn M, Bakkum-Gamez JN, Wentzensen N (September 2018). "Association of Endometrial Cancer Risk With Postmenopausal Bleeding in Women: A Systematic Review and Meta-analysis". JAMA Internal Medicine. 178 (9): 1210–1222. doi:10.1001/jamainternmed.2018.2820. PMC 6142981. PMID 30083701.
  15. Saso S, Chatterjee J, Georgiou E, Ditri AM, Smith JR, Ghaem-Maghami S (July 2011). "Endometrial cancer". BMJ. 343: d3954. doi:10.1136/bmj.d3954. PMID 21734165. S2CID 206893378.
  16. Galaal K, Al Moundhri M, Bryant A, Lopes AD, Lawrie TA (May 2014). "Adjuvant chemotherapy for advanced endometrial cancer". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2014 (5): CD010681. doi:10.1002/14651858.CD010681.pub2. PMC 6457820. PMID 24832785.
  17. Hoffman BL, Schorge JO, Schaffer JI, Halvorson LM, Bradshaw KD, Cunningham FG, eds. (2012). "Endometrial Cancer". Williams Gynecology (2nd ed.). McGraw-Hill. p. 818. ISBN 978-0-07-171672-7. Archived from the original on 4 January 2014.
  18. Ma J, Ledbetter N, Glenn L (September 2013). "Testing women with endometrial cancer for lynch syndrome: should we test all?". Journal of the Advanced Practitioner in Oncology. 4 (5): 322–330. doi:10.6004/jadpro.2013.4.5.4. PMC 4093445. PMID 25032011.
  19. Pérez-Martín AR, Castro-Eguiluz D, Cetina-Pérez L, Velasco-Torres Y, Bahena-González A, Montes-Servín E, et al. (July 2022). "Impact of metabolic syndrome on the risk of endometrial cancer and the role of lifestyle in prevention". Bosnian Journal of Basic Medical Sciences. 22 (4): 499–510. doi:10.17305/bjbms.2021.6963. PMC 9392984. PMID 35276057.
  20. Soliman PT, Lu KH (2013). "Neoplastic Diseases of the Uterus". In Lentz GM, Lobo RA, Gershenson DM, Katz VL (eds.). Comprehensive Gynecology (6th ed.). Mosby. ISBN 978-0-323-06986-

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu