Testul Babes-Papanicolau (PAP)

Testul Babes-Papanicolau (PAP)

Frotiul Papanicolau este un instrument de screening care salvează vieți pentru cancerul de col uterin. Testul poate detecta celulele anormale din colul uterin înainte ca acestea să devină canceroase. Furnizorii de asistență medicală efectuează adesea teste HPV în timpul testelor Papanicolau pentru a verifica HPV, una dintre principalele cauze ale cancerului de col uterin. Un rezultat neclar sau anormal al testului Papanicolau poate fi un semn de infecție, o altă problemă sau cancer.

Un Papanicolau implică utilizarea unei perii mici pentru a preleva ușor o probă din colul uterin pentru a verifica dacă există celule precanceroase. Un frotiu Papanicolau presupune colectarea unui eșantion de celule din colul uterin pentru a detecta modificările celulare care ar putea duce la cancer de col uterin.

Ce este un test Papanicolau?

Un frotiu Papanicolau (numit și test Papanicolau) evaluează cancerul de col uterin. Testul verifică celulele anormale de pe colul uterin care sunt canceroase sau au potențialul de a deveni canceroase și pot detecta, de asemenea, anumite infecții și inflamații.

În timpul unui frotiu Papanicolau, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală preia celulele din colul uterin pentru a le examina la microscop. Testul poartă numele unui medic american, dr. George Papanicolaou, care a dezvoltat testul Papanicolau.

Oricine are un col uterin cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani ar trebui să facă un test Papanicolau cel puțin o dată la trei ani. Între 30 și 65 de ani, ar trebui să aveți unul la fiecare cinci ani.

Furnizorii de asistență medicală consideră că testul Papanicolau este standardul de aur pentru prevenirea cancerului de col uterin, deoarece detectează modificările celulelor cervicale înainte ca acestea să se transforme în cancer. Detectarea celulelor precanceroase sau canceroase cât mai devreme posibil crește de obicei șansele de a învinge boala.

Dacă mergi la testul Papanicolau, s-ar putea să fie o pacoste și s-ar putea să-ți fie frică să mergi când va veni momentul. Este ușor să anulați testul sau să credeți că nu trebuie să obțineți unul pentru că ultimul dvs. a fost în regulă, dar este imperativ pentru sănătatea dvs. reproductivă și amânarea ar putea însemna că modificările periculoase ale celulelor trec neobservate. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă nu sunteți sigur când trebuie să urmați testul Papanicolau.

Pentru ce servește un test Papanicolau?

Cancer de col uterin.

Celule potențial precanceroase din colul uterin (displazie).

Virusul papiloma uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală (ITS) comună care crește riscul de cancer de col uterin.

Un frotiu Papanicolau nu poate detecta ITS cum ar fi gonoreea și chlamydia, dar poate detecta lucruri precum trichomonas, proliferarea bacteriană sau infecțiile cu drojdie. Furnizorul dumneavoastră efectuează teste de gonoree și chlamydia separat de testul Papanicolau.

Care este diferența dintre un examen pelvin și un test Papanicolau?

În timpul unui examen pelvian, furnizorul de servicii medicale examinează și simte uterul, ovarele și alte părți ale sistemului reproducător. Un examen pelvian nu include întotdeauna un test Papanicolau, dar un test Papanicolau implică aproape întotdeauna un examen pelvian.

Care este diferența dintre un test Papanicolau și un test HPV?

Testele HPV verifică anumite tipuri de HPV care vă cresc riscul de cancer de col uterin. Există multe tipuri diferite de HPV. Nu toate provoacă cancer.

Furnizorii pot face teste HPV și teste Papanicolau în același timp, folosind aceiași pași (o răzuire ușoară a colului uterin pentru mostre de celule). Atunci când trimite aceste probe la un laborator, furnizorul dumneavoastră specifică dacă specialistul de laborator (patolog) ar trebui să verifice celulele precanceroase sau canceroase (test Papanicolau), HPV sau ambele (un cotest). Timpul dintre teste este ușor diferit, în funcție de faptul dacă faceți doar un test Papanicolau sau un cotest.

Cât de des aveți nevoie de un test Papanicolau?

Cât de des veți face testul depinde de mulți factori, inclusiv vârsta dvs., istoricul de sănătate și rezultatele ultimului test Papanicolau sau HPV. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de test Papanicolau după vârsta de 65 de ani.

Vârsta - Frecvența Papanicolau

  • Mai mic de 21 de ani - nu este necesar. (riscul de cancer de col uterin este foarte scăzut înainte de 21 ani)
  • 21 până la 29 de ani - la fiecare trei ani.
  • 30 până la 65 de ani - la fiecare trei ani cu un test Papanicolau singur sau la fiecare cinci ani cu un cotest Papanicolau/HPV.
  • Dupa vârstă de 65 de ani - nu este necesar dacă nu ați avut niciodată celule cervicale anormale sau cancer de col uterin și ați avut trei rezultate normale ale testelor Papanicolau la rând în ultimii zece ani.

Am nevoie de un frotiu Papanicolau dacă am făcut o histerectomie?

Depinde de ce fel de histerectomie ai avut și dacă ai avut-o din cauza cancerului sau a unei alte afecțiuni:

Dacă ți-ai păstrat tot sau o parte din colul uterin, ar trebui să faci totuși frotiuri Papanicolau.

Dacă nu mai aveți un col uterin, este posibil să nu aveți nevoie din nou de un test Papanicolau.        

Persoanele care au avut o histerectomie din cauza cancerului ovarian, uterin sau de col uterin ar putea avea nevoie în continuare de teste Papanicolau pentru a verifica țesutul vaginal pentru semne de cancer. Dacă ați avut o histerectomie pentru o afecțiune cum ar fi fibromul uterin, medicul dumneavoastră poate decide că riscul de cancer este scăzut și nu mai aveți nevoie de frotiuri Papanicolau.

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru un test Papanicolau?

Unele lucruri pe care le faci în zilele dinaintea unui frotiu Papanicolau pot afecta rezultatele testelor. Pentru rezultate cât mai precise, ar trebui să:

·       Fara contact sexual cu două zile înainte de examen.

·       Nu utilizați tampoane, creme sau medicamente vaginale, spume sau jeleuri contraceptive, lubrifianți sau dușuri cu cel puțin două zile înainte de test.

·       Programează-ți programarea după încheierea menstruației. Dacă aveți menstruația în ziua examenului sau bănuiți că o veți avea, contactați furnizorul pentru a vedea ce cred că ar trebui să faceți.

Cum se face un frotiu Papanicolau?

Un Papanicolau are loc în cabinetul furnizorului dumneavoastră de asistență medicală. Programarea este rapidă, iar testul Papanicolau durează doar câteva minute. În primul rând, vă veți dezbraca de la talie în jos sau vă veți dezbraca complet și vă veți îmbrăca o halat de spital. Apoi, te vei așeza pe o masă de examen cu picioarele desfăcute și călcâiele în etrieri. Furnizorul dumneavoastră vă va oferi o draperie sau o foaie de hârtie pe care să o plasați peste picioare.

În timpul procedurii, furnizorul de servicii medicale:

·       Introduce un speculum în vagin. Este posibil să simțiți puțină presiune. Acest instrument din metal sau plastic vă ține vaginul deschis, astfel încât furnizorul să vă poată vedea colul uterin.

·       Folosește o perie mică sau o spatulă pentru a șterge ușor celulele din colul uterin.

·       Plasează peria sau spatula care conține celule cervicale într-un tub sau borcan.

·       Îndepărtează speculul.

Doare un frotiu Papanicolau?

Un frotiu Papanicolau nu ar trebui să doară, dar se poate simți inconfortabil. Puteți experimenta sângerări ușoare după aceea, dar nu ar trebui să simțiți durere sau crampe. Anunțați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă simțiți disconfort care durează mai mult de câteva minute sau dacă sângerarea durează mai mult de 24 de ore.

La ce să mă aștept după un test Papanicolau?

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va trimite proba la un laborator. Un specialist numit patolog examinează probele la microscop pentru a căuta celule anormale care pot indica cancer sau HPV.

Care sunt dezavantajele unui test Papanicolau?

Frotiurile Papanicolau sunt foarte sigure și foarte fiabile. Este posibil să aveți sângerări ușoare după test, dar nu ar trebui să aveți crampe sau dureri. Există un risc mic de rezultate fals negative sau incorecte, dar acest lucru este rar.

Rezultate și urmărire

Poate dura până la trei săptămâni pentru ca furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să primească rezultatele de laborator. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va anunța când să vă faceți următorul test Papanicolau sau dacă aveți nevoie de teste suplimentare.

Rezultate Test Babes Papanicolau

Când primiți rezultatele, acestea pot fi:

Normal: Nu există semne de celule neregulate. Aceasta înseamnă că nu a fost găsit nimic neobișnuit în eșantion. Uneori se numește rezultat negativ. Nu veți avea nevoie de un alt test Papanicolau timp de cel puțin trei ani.

Neclar: laboratorul nu a putut decide dacă celulele erau normale sau anormale. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate solicita să reveniți pentru un alt frotiu Papanicolau.

Anormal: dimensiunea și forma celulelor arată ca și cum ar putea fi precanceroase. Furnizorii pot clasifica în continuare celulele ca fiind de grad scăzut sau de grad înalt. Celulele de grad scăzut înseamnă că cancerul este probabil la câțiva ani distanță, în timp ce gradul înalt înseamnă că celulele par că se vor transforma în cancer mai devreme.

Frotiul Papanicolau este un instrument de screening care salvează vieți. Testul descoperă celulele cervicale anormale înainte ca acestea să aibă șansa de a deveni canceroase. În mai mult de 95% din timp, persoanele tratate pentru celule precanceroase nu dezvoltă cancer de col uterin. Un rezultat neclar sau anormal al testului Papanicolau nu înseamnă că aveți cancer de col uterin. Furnizorul dumneavoastră poate discuta cu dvs. rezultatele testelor și următorii pași.

De ce teste de urmărire aș putea avea nevoie după un rezultat anormal al unui frotiu Papanicolau?

Dacă aveți un rezultat anormal al testului Papanicolau, medicul dumneavoastră va efectua o procedură numită colposcopie. Unii pot alege să facă un alt frotiu Papanicolau pentru a se asigura că rezultatele sunt aceleași.

Frotiul Papanicolau doar depisteaza cancerul - nu îl pot diagnostica. Pentru a obține mai multe informații pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea cancerului de col uterin, furnizorul dumneavoastră face o colposcopie. În timpul acestei proceduri, furnizorul dvs.:

·       Utilizează un dispozitiv de microscop (colposcop) pentru a vizualiza suprafața colului uterin și a vaginului.

·       Îndepărtează mostrele mici de țesut din zonele care arată anormal.

·       Trimite mostrele la un laborator pentru testare.

Ce se întâmplă dacă nu faci niciodată un test Papanicolau?

Deoarece Papanicolau este standardul de aur pentru detectarea modificărilor celulare care ar putea duce la cancer, a nu face niciodată un test Papanicolau înseamnă că ai putea avea cancer de col uterin și nu știi. Acest lucru ar putea duce la progresia cancerului și poate provoca complicații grave sau care pun viața în pericol. Cancerul este, de asemenea, mult mai greu de tratat odată ce începe să progreseze. Detectarea precoce este întotdeauna cea mai bună, iar un frotiu Papanicolau este modul în care furnizorii pot detecta cancerul de col uterin cât mai devreme posibil.

Concluzie

Este obișnuit să-ți fie teamă să faci un test Papanicolau. Majoritatea oamenilor nu le face plăcere să le primească, dar sunt atât de importante pentru sănătatea ta vaginală. Din fericire, testele Papanicolau durează mai puțin de 10 minute și orice disconfort pe care îl simți trece rapid.

Frotiul Papanicolau este un instrument esențial pentru detectarea celulelor neregulate din colul uterin care pot duce la cancer de col uterin. Consultați-vă cu furnizorul de asistență medicală dacă aveți între 21 și 65 de ani pentru a vă asigura că sunteți la curent cu testul Papanicolau. Detectarea precoce a celulelor precanceroase sau canceroase de pe colul uterin vă poate crește șansele de a lupta împotriva cancerului de col uterin.

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu