Patologia Mamară și Chirurgia Oncologică a Sânului

Chirurgia oncologică mamară este crucială în lupta împotriva cancerului de sân , fiind folosită pentru a elimina tumori și a preveni metastazarea. Intervențiile variază de la biopsii și excizii locale largi până la mastectomii complete, în funcție de stadiul și răspândirea cancerului. Aceste proceduri ajută la salvarea vieților și la îmbunătățirea prognosticului pacienților.

Chirugia ginecologica oncologica

Tipuri de Investigații

MAMOGRAFIA

MAMOGRAFIA reprezintă un tip de radiografie care prezintă imagini ale țesuturilor moi ale sânului. Aceasta este o procedură de screening crucială care poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, chiar și cu doi ani înainte ca un nodul să poată fi palpat. 

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani cu un risc mediu de cancer de sân , se recomandă o mamografie la fiecare doi ani. În cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, beneficiile mamografiei pentru femeile cu risc moderat de cancer sunt încă în dezbatere. Dacă mama, fiica sau sora unei femei au avut cancer la sân, doctorul îi va recomanda acesteia mamografii anuale înainte de vârsta de 40 de ani. 

Mamografia este un examen rapid și nedureros, care durează de obicei mai puțin de 30 de minute, în funcție de numărul de radiografii necesare. Radiografiile durează doar câteva secunde în total, dar este nevoie de timp pentru a interpreta corect. Eficacitatea mamografiei în detectarea cancerului variază de la 5 la 10%. Rata de incidență poate fi de până la 30% la femeile cu țesut mamar dens (adesea femei care nu au ajuns la menopauză). Nu e ceva neobișnuit ca la o mamografie să se depisteze ceva care să necesite teste suplimentare. În majoritatea centrelor de testare se vor efectua imediat imagini diferite, mai mari ale zonei în cauză sau o ecografie pentru o evaluare diferită a zonei anormale. Majoritatea anomaliilor descoperite în timpul unei mamografii nu sunt cancer.

BIOPSIA MAMARA

BIOPSIA MAMARA este o metodă de a recolta țesut mamar care va fi trimis ulterior la examenul microscopic pentru analiza în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine.

Biopsia de sân se realizează sub ghidaj clinic, mamografic sau ecografic. Un doctor alături de un alt cadru medical vă vor fi alături pe parcursul investigației care durează aproximativ 15 de minute. Dacă sunteți sub medicație anticoagulantă, vă rugăm să informați medicul înainte de biopsie.

Regiunea mamară din care va fi prelevată biopsia va fi identificată cu ajutorul unui ecograf sau mamograf. Pielea și țesuturile subcutanate vor fi amorțite cu ajutorul unui anestezic local înainte ca medicul să introducă acul de biopsie. În cazul în care la nivel axilar se identifică unul sau mai mulți ganglioni măriți de volum, palpabili, suspecți, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande suplimentar, puncționarea unuia dintre ei (FNA – aspirație cu ac fin). Prin aspirarea de celule de la nivelul ganglionului și ulterior analizarea la examen histopatologic, medicul află dacă există celule canceroase care au invadat ganglionii axilari, ajutându-l pe acesta să decidă care este următorul pas terapeutic. 

După intervenție, se poate să simțiți sânul sensibil și să observați echimoze, care se vor remite spontan în următoarele zile. Zona va fi pansată corespunzător. Zona biopsiată trebuie acoperită cu un pansament și menținută uscată pentru următoarele 24-48 de ore. Spălați-vă riguros cu apă și săpun. Înainte să părășiți spitalul, vă vom furniza informațiile necesare cu privire la primirea rezultatului. Acesta va fi disponibil în aproximativ 14-21 de zile.

Biopsia permite diagnosticarea corectă și precoce a leziunilor mamare, fie benigne, fie maligne (cancer). În puține cazuri, diagnosticul nu va putea fi stabilit. Rezultatul testului va fi interpretat de un medic și vi se vor prezenta opțiunile terapeutice – tratament sau urmărire.

Sângerarea la locul biopsiei poate surveni uneori. Într-o astfel de situație, un membru al personalului vă va urmări evoluția și va pune presiune la locul intervenției pentru a opri sângerarea. Unele femei se pot simți amețite în timpul intervenției, în special daca este cald. Vă rugăm să anunțați personalul imediat dacă nu vă simțiți bine. În puține cazuri va fi nevoie de o nouă biopsie dacă rezultatul obținut nu este concludent.

Chirurgia mamară oncologică

REPERAJUL
OpenClose
BIOPSIA DE GANGLION SANTINELA
OpenClose
EXCIZIA LOCALA LARGA
OpenClose
MASTECTOMIA
OpenClose

Care sunt pașii următori

01


Spune-ne când te putem suna

Din formularul de programare alege intervalul de timp în care te putem contacta și nu uita să ne transmiți solicitarea

02


Împreună vom programa un consult

Colega mea te va contacta în intevalul solicitat, în vederea efectuării unei programări.

03


Avem primul consult

În cadrul primului consult îți dedic întreaga mea atenție și disponibilitate pentru a îți înțelege situația medicală; vom stabili împreună următorii pași de tratament.

35

ani de experiență în chirurgie oncologică ginecologică

 4000+

 intervenții pentru tratarea cancerelor ginecologice

3000+

intervenții pentru tratarea cancerelor la sân

Formular Programare

Întrebări frecvente

De-a lungul timpului mi s-au adresat foarte frecvent o serie de întrebări, ale căror răspunsuri le-am publicat mai jos.

Unde ofer consultații?

Ofer consultații în cadrul Nativia și Ponderas Academic Hospital

Unde au loc intervențiile chirurgicale?

Toate intervențiile chirurgicale au loc în Ponderas Academic Hospital

Cazurile oncologice se discută în Tumour Board?

Toate cazurile oncologice sunt discutate în comisia multidisciplinară din Ponderas Academic Hospital înainte de a se lua decizia efectuării unei intervenții chirurgicale

Intervențiile sunt efectuate laparoscopic?

Orice intervenție cu indicație minim invazivă va fi efectuată laparoscopic. Cele care nu au indicație laparoscopică vor fi efectuate clasic.

Mai activați în Spitalul Filantropia?

Începând din noiembrie 2023 activez exclusiv în Nativia (consultații) și în Ponderas Academic Hospital (consultații și intervenții chirurgicale).


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu