Histerectomia

Histerectomie

Reprezintă intervenția chirurgicală de îndepărtare a uterului. Uterul este organul în interiorul căruia se dezvoltă fătul în timpul evoluției unei sarcini. 

În urma histerectomiei nu veți mai avea posibilitatea de a obține o sarcină. Există diferite tipuri de histerectomie:

  • Histerectomie totală: Atât uterul cât și colul uterin sunt îndepărtate. De obicei în cazul histerectomie totale vor fi îndepărtate și trompele uterine în scop profilactic, ele fiind punct de plecare al unui posibil cancer
  • Histerectomie sub-totală: Este îndepărtat doar corpul uterin, NU și colul uterin
  • Histerectomie totală cu anexectomie bilaterală: îndepărtarea uterului, colului uterin, ovarelor și a trompelor uterine în același timp operator

Pregatire preoperatorie

Să vă asigurați că ați primit toate răspunsurile la întrebarile dumneavoastră și ați înteles pe deplin ce urmează. Pentru alte nelamuriri puteți veni pe secție și întreba echipa operatorie în legătură cu nelămuririle pe care le aveți, înainte de internare. Dacă sunteți fumatoare, renunțatul la fumat sau reducerea numărului de țigări înainte de operație va aduce beneficii considerabile. Acest lucru duce la diminuarea riscului de afecțiuni pulmonare, datorită faptului că fumul de țigară face ca plămânii să devină sensibili la anestezie. 

De asemenea, o dieta echilibrată și sănătoasă este recomandată. Dacă vă simțiți suficient de bine, efectuarea unor exerciții ușoare înainte de operație este recomandată, ducând la o mai bună recuperare post intervenție. Înainte de internarea în spital pentru intervenție, asigurați-vă ca lucrurile sunt pregatite acasa pentru revenirea dumneavoastră după externare. Dacă aveți congelator, pregătiți alimente ce pot fi gatite ușor. Pentru activitățile grele precum schimbatul asternuturilor, datul cu aspiratorul și grădinăritul sau avut grijă de copii, trebuie să alegeți persoane care pot face aceste activități în locul dumneavoastră.

Înainte de internarea în spital, veți fi rugată să efectuați o examinare clinică preoperatorie pentru a ne asigura ca sunteți pregătită pentru operație. În timpul acestei examinări, vă va fi explicată intervenția și lucrurile la care vă puteți aștepta după aceasta. Puteți pune orice întrebare în caz de nelamuriri. Vă va fi masurată temperatura, frecvența cardiacă, tensiunea arterială, frecvența respiratorie, înaltimea, greutatea și diureza pentru a oferi asistentelor și doctorilor un nivel bazal, la care se pot raporta. O proba de sânge va fi prelevata pentru a ne asigura ca nu aveți anemie, pentru identificarea grupului sangvin și a Rh-ului, în cazul în care veți avea nevoie de o transfuzie de sânge.

De obicei internarea are loc în ziua precedenta operației. Alte întrebări pot fi puse la acel moment.

Indicatii operatorii:

  • Sângerare anormală – Unele femei pot sângera abundent în timpul menstruațiilor sau în afara acestora. Acest lucru poate conduce la anemie, situație în care vă puteți simți permanent obosită
  • Fibroame uterine
  • Prolaps genitalProlapsul genital reprezintă căderea uterului din poziția anatomică naturală, alunecarea sa în canalul vaginal și exteriorizarea prin orificiul vulvar
  • Dureri pelvine cronice – Unele femei se confruntă cu dureri permanente în zona inferioară a abdomenului. Această situație este cunoscută sub denumirea de durere cronică pelvină. Uneori, histerectomie poate rezolva această problemă
  • Ovarele dumneavoastră pot fi de asemnea îndepărtate din cauza unor chisturi benigne, mase tumorale sau dacă ați intrat la menopauză

Timpul operator

Operația se realizeză sub anestezie generală, în timpul căreia veți fi complet adormită. De obicei se realizează o incizie (tăietură) orizontală deasupra zonei pubiene. În anumite cazuri, medicul poate alege să efectueze o incizie verticală, de la ombilic până la nivelul zonei pubiene. Corpul uterin, colul uterin, trompele uterine, cu sau fără ovare vor fi îndepărtate, așa cum vi s-a explicat anterior

Incizia va fi suturata cu fire resorbabile. În cele mai multe situații se realizează o sutură intradermică, astfel încât nu va fi necesară scoaterea ulterioară a firului. Uneori, sutura tegumentului se va realiza cu fire separate, astfel încât va fi necesar să reveniți peste 10-14 zile pentru scoaterea acestor fire.

Riscurile histerectomiei

O stare bună de sănătate înaintea operației reduce riscul de complicații operatorii și postoperatorii. Ne vom asigura că înainte de operație, orice altă boală de care suferiți (diabet, hipertensiune, anemie, obezitate etc.) este controlată astfel încât să putem realiza operația în siguranță.

  • Hemoragia importantă: Există un risc scăzut de sângerare abundentă în timpul sau după operație. Rareori, sângerarea poate necesita transfuzie de sânge, reintervenția chirurgicală și sau întoarcerea în secția de terapie intensivă sau prelungirea duratei petrecute pe secția de terapie intensivă.  Responsabilitatea dumneavoastra: Vă rugăm să informați medicul dumneavoastră în cazul în care vă aflați sub tratament anticoagulant sau antiagregant (warfarina, aspirina, clopidogrel etc.), întrucât medicul dumneavoastră vă poate cere să opriți administrarea acestor medicamente înainte de operație.  
  • Infecția: Putem vorbi de o posibilă infecție la nivelul plăgii operatorii sau de o infecție urinară. De obicei acestea nu sunt severe și pot fi tratate cu medicamente antibiotice. Rareori, infecția poate apărea intraabdominal (risc mai mic de 1%) . Responsabilitatea dumneavoastră: Tratați orice infecție cunoscută înainte de operație.
  • Tromboza venoasă profundă – Reprezintă formarea unui tromb la nivelul unei vene profunde a piciorului. Uneori, acest tromb poate migra la nivel pulmonar, cauzând așa numitul trombembolism pulmonar. Aceasta este o complicație serioasă care în situații rare poate fi fatala (mai puțin de 1% dintre pacienții cu tromboza venoasa). Riscul de apariție a trombozei venoase profunde este mai crescut în anumite condiții precum: obezitatea, boală varicoasă severă, infecție, imobilitate sau alte afecțiuni medicale. Riscul este semnificativ scăzut prin folosirea ciorapilor compresivi și a injecțiilor anticoagulante. Responsabilitatea dumneavoastră: Opriți administrarea oricărui hormon sau tratament de substituție hormonală și alte tipuri de contraceptive orale cu 4 săptămâni înainte de operație. Ele pot fi reluate de obicei la 4 săptămâni după operație, atunci când riscul de formare a trombilor a scăzut. Nu programați operația în ziua următoare unei călătorii lungi cu mașina sau avionul. Cât mai repede posibil după operație începeți să vă mișcați picioarele și să vă plimbați prin salon. După întoarcerea acasă continuați să vă mișcați cât mai mult, iar în perioadele mai puțin active purtați ciorapii compresivi.
  • Lezarea organelor vecine - Lezarea ureterului: Rareori, ureterul ( canalul care conduce urina de la rinichi la vezica urinară) poate fi lezat în timpul operației (această complicație apare în mai puțin de 1% din cazuri) - Lezarea vezicii urinare sau a intestinului poate apărea rareori. Aceste incidente sunt de obicei reparate în cursul aceleiași operații. În anumite situații, dacă este necesar, este posibil să vi se introducă un cateter temporar care să dreneze urina sau să se efectueze o colostomă.
  • Complicații la nivelul plăgilor (abdominală și vaginală) - Plaga abdominală se poate infecta sau se poate desface (dehiscență de plagă) - Plaga vaginală se poate infecta. Uneori sutura se poate slăbi, desfăcându-se sau dimpotrivă se poate strânge cauzând un oarecare discomfort. Responsabilitatea dumneavoastră: Mențineți zona curată, realizând igiena locală cu apă și săpun, având grijă să uscați zona după fiecare spălare cu ajutorul unui prosop curat. Nu realizați dușuri intravaginale și nu folosiți tampoane intravaginale.
  • Riscurile anesteziei generale: Apariția unor complicații serioase din cauza anesteziei generale este foarte rară (1 caz din 10 000 de anestezii generale)

Postoperator histerectomiei

  • Durata spitalizării: Vă veți interna cu 1 zi înainte de operație. Cele mai multe paciente sunt pregătite să se întoarcă acasă la 2-4 zile după operație. Efectele post anestezie generală: În primele 24 de ore după anestezie vă veți simți mai obosită decât de obicei și posibil confuză. De obicei, aceste efecte nu durează mai mult de 1 zi
  • Simptomatologie - Durere și discomfort; Sângerarea vaginală; Meteorismul abdominal
  • Alimentația și hidratarea
  • Tub de dren: Uneori, un tub de dren este introduc în abdomenul dumneavoastră pentru a evacua colecțiile de sânge sau fluid care se acumulează imediat după operație. Tubul de dren va fi scos înainte să fiți externată.
  • Activitate și muncă permise (in functie de complexitatea cazului) - Puteți începe exerciții fizice ușoare începând de la 4 săptămâni postoperator. Dificultatea exercițiilor ar trebui să crescă gradual până la nivelul normal în intervalul 6-10 săptămâni postoperator.
  • Igiena: În primele 4 săptămâni vă recomandăm să faceți duș cu apă și săpun. Nu recomandăm baia în cadă în prima lună pentru a permite vindecarea plăgii vaginale fără a se uda.
  • Viața sexuală: Pentru a permite vindecarea plăgii vaginale, este contraindicat să vă reluați activitatea sexuală în primele 6 săptămâni postoperator.
  • Condusul: Evitați să conduceți autovehicule timp de 4-6 săptămâni postoperator.
  • Frotiuri cervicale: Atunci când uterul și colul uterin sunt îndepărtate, nu veți mai fi nevoită să recoltați frotiuri pentru test Babeș-Papanicolau. Totuși, la anumite paciente este posbil să fie nevoie să se continue recoltarea de frotiuri de la nivelul bontului vaginal. Va trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru se aplică în cazul dumneavoastră.
  • Menopauza: După o histerectomie cu îndepărtarea ovarelor veți începe să aveți curând simptome de menopauză în cazul în care menopauza nu era deja instalată.

Formular Programare

Cele mai noi articole


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu