Polipi Endometriali (Uterini)

undefined

Ce sunt polipii endometriali?

Polipii uterini sunt excrescențe în mucoasa interioară a uterului (endometru). Uneori sunt numiți polipi endometriali. Polipii uterini se formează atunci când există o creștere excesivă a țesutului endometrial. Polipul se atașează de endometru printr-o tulpină subțire sau o bază largă și se extinde în uter .

Polipii pot fi rotunzi sau ovali și variază în dimensiune de la câțiva milimetri (dimensiunea unei semințe de susan) la câțiva centimetri (dimensiunea unei mingi de golf) sau mai mari. Este posibil să aveți unul sau mai mulți polipi prezenți. Polipii uterini sunt de obicei benigni (necancerosi), dar pot cauza probleme cu menstruația (menstruația) sau cu capacitatea de a avea copii (fertilitate).

Cine este afectat de polipii uterini?

Vârsta este un predictor major al polipilor. Este cel mai probabil să dezvolți polipi uterini la 40 și 50 de ani, în jurul perioadei în care te apropii de menopauză (perimenopauză). Polipii uterini pot apărea după menopauză (postmenopauza), dar rar afectează persoanele sub 20 de ani.

De asemenea, șansa de a dezvolta polipi uterini crește dacă:

  • Aveți supraponderalitate (IMC 25 < 30) sau obezi (IMC > 30).
  • Ai hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).
  • Luați Tamoxifen un medicament care este utilizat pentru a trata cancerul de sân.
  • Primiți terapie de substituție hormonală care implică o doză mare de estrogen.

Aveți un risc mai mare de a face polipi uterini dacă aveți sindromul Lynch sau sindromul Cowden.

Simptomele polipilor endometriali 

Cel mai frecvent simptom al polipilor uterini este sângerarea anormală . Sângerările anormale includ sângerări vaginale după menopauză și perioade menstruale neregulate. Cele mai multe menstruații durează patru până la șapte zile. Ciclurile menstruale normale apar de obicei la fiecare 28 de zile, dar pot varia de la 21 de zile la 35 de zile. Multe persoane cu polipi uterini au menstruații neregulate.

Simptomele polipilor uterini includ:

  • Perioade menstruale neregulate (moment și flux imprevizibil).
  • Flux neobișnuit de intens în timpul perioadelor menstruale (sângerare menstruală abundentă).
  • Sângerare sau spotting între menstruații (sângerare intermenstruală).
  • Infertilitate (incapacitatea de a rămâne gravidă sau de a duce o sarcină la termen).
  • Spotting vaginal sau sângerări după menopauză (sânge roșu, roz sau maro).
  • Sângerări după actul sexual.

Medicul dumneavoastră de asistență medicală poate descoperi polipi asimptomatici în timpul unei proceduri pentru a diagnostica o problemă separată. Polipii pot uneori prolaps sau aluneca prin colul uterin. Cervixul este deschiderea dintre vagin și uter. În aceste cazuri, Medicul dumneavoastră poate vedea polipul în timpul unui examen fizic.

Cauzele polipilor endometriali 

Cercetătorii nu știu de ce se formează polipi, dar nivelurile hormonale pot fi un factor. Estrogenul joacă un rol în îngroșarea endometrului în fiecare lună în timpul ciclului menstrual. Această îngroșare contribuie probabil la creșterea polipului uterin. Mulți factori de risc pentru polipii uterini implică expunerea corpului la cantități mari de estrogen.

Cum sunt diagnosticați polipii uterini?

undefined

Medicul dumneavoastră va efectua, de asemenea, un examen ginecologic, inclusiv un examen pelvin și un test Papanicolau. Ei pot comanda teste sau proceduri suplimentare pentru a confirma că excrescentele sunt polipi.

Aceste teste pot include:

Management și tratament pentru polipii endometriali

Tratamentul va depinde de simptomele dumneavoastră și de alți factori care vă cresc riscul de cancer uterin . Dacă sunteți încă în anii de reproducere și polipul nu provoacă simptome, medicul dumneavoastră îl poate monitoriza în loc să îl trateze. Polipul poate dispărea de la sine. Dacă ați trecut prin menopauză și/sau dacă polipii cauzează simptome, este posibil să aveți nevoie de tratament.

Metodele de tratament includ:

  • Medicamente:
  • Polipectomie uterină

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară dacă un polip este canceros. O histerectomie , o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea uterului, poate fi necesară în cazurile în care polipii conțin celule canceroase.

Îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Fibromul uterin - cauze, simptome si tratament

Histerectomia - Histerectomie

Cancerul endometrial (cancerul de endometru) - Simptome si Tratament

Polipii uterini trebuie îndepărtați?

Depinde. Dacă sunteți în premenopauză și nu aveți simptome, polipul este considerat a avea un risc scăzut. Este posibil să nu fie nevoie să fie îndepărtat. Dacă sunteți în postmenopauză sau aveți simptome precum sângerare anormală, medicul dumneavoastră vă poate recomanda eliminarea. De asemenea, Medicul dumneavoastră poate elimina polipii dacă aceștia ar putea cauza probleme în timpul sarcinii sau vă pot afecta negativ fertilitatea.

Preventia

Nu poți preveni polipii uterini. Puteți lua măsuri pentru a le prinde devreme, astfel încât să nu provoace complicații sau simptome neplăcute. Efectuarea periodică a controalelor ginecologice poate permite Medicului dumneavoastră să detecteze polipii devreme.

Rezultatele asociate cu îndepărtarea polipului uterin sunt excelente. Cercetările arată că îndepărtarea polipilor ameliorează simptomele în 75% până la 100% din cazuri. Polipii cresc rar din nou (recură) după îndepărtare. Dacă o fac, Medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente. Este posibil ca îndepărtarea polipilor să ajute cu problemele de fertilitate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță.

Riscuri

Doar aproximativ 5% dintre polipii uterini sunt canceroși. Riscul dumneavoastră este mai mare ca un polip să devină canceros dacă sunteți în postmenopauză sau dacă aveți sângerări anormale. În unele cazuri, un polip benign poate să semene îndeaproape cu cancerul uterin (sarcoame endometriale) sau precancer (hiperplazia endometrială). Dacă există o întrebare, Medicul dumneavoastră poate efectua o biopsie pe țesut pentru a exclude cancerul.

Faceți o programare la medic dacă aveți:

  • Sângerări vaginale sau spotting după menopauză.
  • Sângerări vaginale sau pete atunci când nu ai menstruație.
  • Sângerare menstruală care este deosebit de abundentă sau imprevizibilă.

Sângerarea anormală poate fi un semn al polipilor uterini - mai ales dacă sunteți în postmenopauză. Poate fi alarmant să ai sângerări neobișnuite, dar majoritatea cauzelor de sângerare (cum ar fi polipii) nu au legătură cu cancerul uterin.

Cu toate acestea, verificați cu medicul dvs. pentru a fi sigur. Dacă medicul dumneavoastră este îngrijorat de faptul că un polip poate deveni cancer sau dacă un polip provoacă simptome neplăcute, îl pot elimina în siguranță.

Formular Programare

Cele mai noi articole


© 2025 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu