Ecografia Transvaginală

undefined

O ecografie transvaginală este o procedură imagistică relativ rapidă, nedureroasă, care oferă o vedere mai detaliată a organelor pelvine decât o oferă o ecografie abdominală tradițională. Medicul dumneavoastră poate comanda această procedură imagistică pentru a explora ce cauzează simptomele dumneavoastră, pentru a diagnostica o afecțiune, pentru a vă monitoriza sarcina sau pentru a planifica o intervenție chirurgicală.

Este unul dintre cele mai comune și mai utile instrumente de diagnostic pe care Medicul dvs. le poate folosi pentru a vă oferi îngrijiri. Un transductor este un instrument specializat care permite Medicului dumneavoastră să vă examineze organele de reproducere în timpul unei ecografii transvaginale.

Ce este o ecografie transvaginala?

O ecografie transvaginală este o procedură imagistică care permite medicului dumneavoastră să vă vadă cavitatea pelviană și organele din interiorul pelvisului. Aceste organe includ colul uterin, uterul , trompele uterine și ovarele. O ecografie transvaginala poate arata structuri anormale sau cresteri in zona pelviana care pot indica o afectiune sau o boala. Medicul dumneavoastră poate comanda, de asemenea, o ecografie transvaginală pentru a vă confirma sau monitoriza sarcina .

Care este diferența dintre o ecografie și o ecografie transvaginală?

Ecografiile transvaginale sunt uneori numite „ecografii endovaginale” deoarece dispozitivul care înregistrează imaginile cavității pelvine (transductor) este introdus în vagin . Procesul este diferit de o ecografie abdominală tradițională , în care Medicul dumneavoastră vă deplasează traductorul pe burtă pentru a înregistra imagini.

O ecografie transvaginală oferă o imagine mai detaliată a organelor și țesutului moale din interiorul cavității pelvine decât o ecografie abdominală. Dar, o ecografie abdominală este o opțiune dacă nu se poate face o ecografie transvaginală.

De exemplu, dacă sunteți însărcinată și placenta (organul care furnizează nutrienți bebelușului) se află în apropierea colului uterin, o ecografie transvaginală poate provoca sângerări inutile.

Când se efectuează o ecografie transvaginală?

Nu există multe restricții sau factori limitatori atunci când medicul dumneavoastră poate efectua o ecografie transvaginală. De exemplu, Medicul dumneavoastră poate comanda această procedură, indiferent dacă aveți sau nu menstruație sau sunteți gravidă.

Medicul dumneavoastră poate comanda o ecografie transvaginală pentru a diagnostica afecțiunile care cauzează simptome neplăcute, cum ar fi durere pelvină sau sângerare anormală. Ecografia transvaginala poate oferi informatii suplimentare despre anomaliile descoperite in timpul unui examen pelvin care pot duce la un diagnostic. Ultrasunetele transvaginale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a vă monitoriza sarcina.

O ecografie transvaginală permite medicului dumneavoastră să identifice:

  • Chisturi .
  • Tumori .
  • Polipii .
  • Semnale unei infecții pelvine.
  • Semne de cancer .
  • Semne de sarcină ectopică sau avort spontan.
  • Cauze potențiale ale problemelor de fertilitate .
  • Dacă un dispozitiv intrauterin (DIU) este în poziția corectă.

Medicul dumneavoastră poate comanda un transvaginal în timpul sarcinii, în special în timpul primului trimestru (săptămânile unu până la 12). Medicul dumneavoastră poate comanda o ecografie transvaginală pentru:

  • Confirmare sarcina.
  • Varsta sarcinii.
  • Monitorizarea bătăilor inimii bebelușului
  • Semnele de avertizare ale unui avort spontan sau al unei nașteri anticipate.
  • Condițiile care vă vor afecta planul de sarcină, cum ar fi o placentă joasă (placenta previa).

O ecografie transvaginală poate ajuta, de asemenea, medicul dumneavoastră să planifice o intervenție chirurgicală.

Cum funcționează o ecografie transvaginală?

O ecografie transvaginală folosește unde sonore pentru a vă înregistra cavitatea pelviană și organele și pentru a proiecta aceste imagini pe un ecran. Un instrument asemănător unei baghete, numit traductor, este introdus în vagin, unde eliberează unde sonore care sară în diferitele structuri din interiorul pelvisului. Undele sonore se deplasează înapoi la traductor, unde sunt transformate în semnale electrice.

Aceste semnale proiectează o imagine vizuală în timp real a organelor pelvine pe un ecran pe care tehnicianul care efectuează procedura îl poate vizualiza. Ecografia captează și imagini statice ale imaginilor de pe ecran, astfel încât medicul dvs. să le poată examina mai târziu. Imaginea produsă în timpul unei ecografii se numește „sonogramă”.

Cât durează o ecografie transvaginală?

O ecografie transvaginala poate dura de la 15 minute la o ora.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie transvaginala?

Ecografia transvaginala nu necesita prea multa pregatire. Procedura este rapidă și relativ nedureroasă, cu risc redus de efecte secundare. Nu ar trebui să plănuiești ca cineva să te conducă acasă sau să lucreze după aceea.

Pentru a pregăti:

  • Purtați haine din care vă puteți scăpa cu ușurință. Va trebui să vă scoateți pantalonii și lenjeria și poate fi necesar să purtați o rochie.
  • Scoateți tamponul înainte de procedură dacă aveți menstruație.
  • Urmați instrucțiunile medicului dvs. despre când să beți lichide și să mergeți la baie. A avea o vezică plină afectează modul în care organele tale apar la o ecografie. Poate fi necesar să ajungeți la programare cu vezica urinară goală, plină sau parțial plină.

Îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Scorul Roma - Ce este si cand este recomandat?

Testarea Genetică BRCA1, BRCA2 și HER2 - Care este rolul acestora?

Cancerul endometrial (cancerul de endometru) - Simptome si Tratament

La ce ar trebui să mă aștept în timpul unei ecografii transvaginale?

Ecografia dumneavoastră va avea loc într-o cameră de ecografie dintr-un spital, cabinet privat de radiologie sau clinică pentru imagistică obstetrică și ginecologică. În unele cazuri, Medicul dumneavoastră poate comanda o ecografie abdominală înainte de ecografie transvaginală.

Ambele proceduri imagistice împreună oferă o imagine mai cuprinzătoare a organelor pelvine, care poate fi necesară, în funcție de simptomele dumneavoastră.

undefined
  • Te vei întinde pe o masă de examinare ca și cum ai fi avut un examen pelvian cu genunchii îndoiți și cu picioarele eventual în etrieri.
  • Medicul dumneavoastră va plasa un prezervativ și un gel lubrifiant cald pe transductor și le va introduce ușor în vagin.
  • Odată ce este în interiorul corpului tău, traductorul eliberează unde sonore care înregistrează imagini ale organelor tale pelvine. Aceste imagini sunt proiectate pe un ecran. Tehnicianul care efectuează ultrasunetele vă poate cere să stați nemișcat sau să vă mutați corpul, astfel încât traductorul să vă poată înregistra cavitatea pelviană din diferite unghiuri.

Tehnicianul poate efectua pași suplimentari dacă aveți o sonografie cu perfuzie salină sau o sonohisterogramă.

Odată ce sunt luate suficiente imagini pentru o analiză amănunțită, tehnicianul va scoate transductorul.

Este dureroasă o ecografie transvaginala?

Nu. De asemenea, gelul lubrifiant plasat pe traductor permite introducerea blândă. Cu toate acestea, este posibil să simțiți un oarecare disconfort sau presiune atunci când tehnicianul introduce traductorul în vagin. Procesul poate fi similar cu un frotiu Papanicolau, atunci când medicul dumneavoastră folosește un speculum pentru a lărgi deschiderea pentru a accesa colul uterin.

Care sunt riscurile unei ecografii transvaginale?

Ecografiile transvaginale sunt sigure. Tehnologia de sunet folosită pentru a înregistra imagini ale pelvisului nu prezintă riscuri pentru tine sau pentru făt dacă ești însărcinată. Este posibil să simțiți un ușor disconfort sau presiune din partea traductorului. Și este posibil să aveți o ușoară secreție vaginală din gelul lubrifiant folosit în timpul procedurii care ar trebui să dispară după 24 de ore.

Ce tip de rezultate obții după o ecografie transvaginală?

Dacă medicul dumneavoastră efectuează procedura, poate discuta rezultatele dumneavoastră cu dumneavoastră în aceeași zi. Sau, pot trimite imaginile unui medic ecolog autorizat pentru analiză. Sonologul vă va examina imaginile cu ultrasunete și va scrie un raport prin care va comunica medicului dumneavoastră constatările.

Rezultatele testelor dvs. pot oferi suficiente informații pentru un diagnostic definitiv. În mod alternativ, Medicul dvs. poate solicita teste suplimentare dacă există incertitudine. Întrebați-vă Medicul despre modul în care rezultatele dvs. vă vor afecta planul de îngrijire.

Ecografia transvaginală este o procedură comună care vă poate ajuta pe medicul dumneavoastră să identifice ce cauzează simptomele neplăcute pe care le puteți experimenta. Este nevoie de puțin efort din partea dumneavoastră, oferind în același timp informații utile Medicului dumneavoastră despre condițiile care necesită o serie de opțiuni de tratament.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre modul în care efectuarea unei ecografii transvaginale va informa următorii pași ai îngrijirii dumneavoastră.

Formular Programare

Cele mai noi articole


© 2025 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu