Durerea pelvină

undefined

Durerea pelvină este durerea resimțită în abdomenul inferior, de sub buric până în zona pubisului. Durerea pelvină poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, de la afecțiuni comune, cum ar fi constipația, toxiinfecția alimentară sau cistita, până la urgențe medicale grave, cum ar fi apendicita, peritonita sau sângerarea abdominală.

Durerea pelvină poate afecta atât femeile, cât și bărbații; poate fi acută sau cronică, cu grade variate de durere în funcție de cauză. Dureri pelvine frecvente la femei, cum ar fi crampe menstruale sau sarcină, în timp ce dureri pelvine comune la bărbați, cum ar fi prostatita sau prostată mărită.

Persoanele care se confruntă cu dureri severe și persistente în abdomenul inferior ar trebui să solicite imediat asistență medicală pentru un diagnostic și un tratament amănunțit.

Cauzele durerii pelvine

Durerea pelvină poate apărea dintr-o varietate de motive, în primul rând ca urmare a tulburărilor sau afecțiunilor din unul dintre cele patru sisteme cheie ale corpului: sistemul reproducător, sistemul digestiv, sistemul urinar și sistemul musculo-scheletic, care include nervii și ligamentele din regiunea pelviană. Originile durerii pelvine pot fi atribuite bolilor sau stărilor care afectează aceste sisteme corporale diverse, după cum urmează:

  • Bolile care afectează sistemul reproducător feminin

Condiții comune în sistemul reproducător feminin, cum ar fi crampe menstruale, ovulație, sarcină, sarcină ectopică sau avort spontan .

  • Boli ale sistemului urinar
  • Boli legate de sistemul digestiv
  • Boli care afectează mușchii

 Simptomele durerii pelvine

Simptomele durerii pelvine variază în funcție de boala de bază și de organul responsabil pentru durere. Natura durerii poate căpăta diferite calități, cum ar fi senzații surde, înjunghiate, înțepături, ascuțite sau crampe și se poate manifesta sub formă de durere acută sau cronică, cu intensități variate, de la ușoară la moderată la severă.

Durerea pelvină se poate prezenta ca persistentă, declanșată de activități precum urinarea sau actul sexual și este de obicei resimțită în abdomenul inferior sau regiunea pelviană. Durerea poate radia spre spate, talie, șolduri, coapse sau vintre și poate fi însoțită de alte simptome.

Cum este diagnosticată durerea pelvină?

Medicul va diagnostica durerea pelvină luând un istoric și determinând localizarea durerii, caracteristicile durerii, frecvența și durata durerii și orice alte simptome asociate. În consecință, medicul va efectua un examen fizic, inclusiv evaluarea sensibilității localizate la aplicarea presiunii, precum și alte examinări, cum ar fi analize de sânge, analize de urină și alte examinări de specialitate, după cum urmează:

  • Ecografia abdominală inferioară
  • Examenul pelvin și ultrasunetele transvaginale
  • Colonoscopia

În plus, medicul poate lua în considerare și alte examene specializate pentru a ajuta la confirmarea locației organelor interne care provoacă durerea și pentru a ajuta la diagnosticarea bolii cât mai eficient posibil, cum ar fi un RMN, Scanare PET/CT sau test de sarcină.

Cum se tratează durerea pelvină?

Medicul va trata durerea pelvină pe baza diagnosticului și a organelor interne care contribuie la durere. Pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă, medicul poate lua în considerare colaborarea cu o echipă de specialiști, cum ar fi un gastroenterolog, ginecolog, urolog sau medic musculo-scheletic, inclusiv kinetoterapeuți. Tratamentele durerii pelvine includ următoarele:

  1. Medicamente
  2. Chirurgie
  3. Kinetoterapie

Îți recomandăm să citești și următoarele articole:

Ecografia Transvaginală - Ce este si când se recomandă

Prolapsul Genital

Polipi Endometriali (Uterini) - Cauze, Simptome, Tratamente

Care este prevenirea durerii pelvine?

Unele cauze ale durerii pelvine pot fi prevenite, cum ar fi consumul de alimente proaspăt gătite pentru a evita intoxicațiile alimentare sau purtarea unui prezervativ de fiecare dată înainte de a face sex pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, multe cauze ale durerii pelvine sunt inevitabile și, dacă sunt descoperite anomalii, este esențial să consultați imediat un medic pentru a avea simptomele examinate în detaliu. Următoarele sunt câteva recomandări pentru a ajuta la reducerea riscului de durere pelvină:

  • Evitați activitățile care necesită o stare prelungită în picioare sau mers pe jos.
  • Consumați alimente bogate în fibre, în special cele benefice pentru persoanele cu dureri pelvine din cauza constipației sau diverticulitei.
  • Faceți exerciții regulate pentru a vă menține articulațiile și mușchii în stare bună.
  • Întindeți-vă și încălziți-vă mușchii înainte de fiecare exercițiu pentru a ajuta la reducerea riscului de crampe abdominale.
  • Se recomandă controlul anual de sănătate pentru ca medicul să poată evalua riscul de îmbolnăvire sau anomalii ale organelor interne și să ofere un tratament în timp util.

Care sunt complicațiile durerii pelvine?

  • Boala inflamatorie pelvină (BIP)
  • Apendicita
  • Peritonita

Durerea pelvină acută sau persistentă, un semn de avertizare care ar trebui examinat

Cei care au dureri pelvine frecvente, dureri pelvine cronice persistente care nu dispar sau dureri intense de abdomen inferior până la aplecare și nu pot sta în picioare. Cei care trec cu sânge sau urină, sau cei care au dureri abdominale inferioare severe în timpul sarcinii, ar trebui să solicite imediat asistență medicală pentru un diagnostic amănunțit intra-abdominal pentru a determina adevărata cauză a durerii pelvine.

Examinarea timpurie după ce se constată anomalii va avea ca rezultat un tratament în timp util, va reduce riscul de complicații și va ajuta la redobândirea unei stări bune de sănătate, gata să se angajeze pe deplin în diferite activități zilnice.

Formular Programare

Cele mai noi articole


© 2025 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu