Mastectomia

Mastectomia

Mastectomia - pas cu pas

Mastectomia este o operaţie ce presupune îndepărtarea întregii glande mamare, de obicei împreună cu mamelonul. De cele mai multe ori, pe lângă mastectomie, se va efectua și excizia unor ganglioni de la nivelul axilei corespunzatoare (fie ideintificarea și excizia ganglionului santinelă, fie limfodisecție axilară – proceduri ce vă vor fi explicate separat).

Preoperator

Va trebui să veniți la un consult înainte de internare pentru a vă asigura că sunteți pregătită fizic pentru operație. Veți avea oportunitatea să discutați cu medicul dvs curant despre diagnosticul dvs și despre interveția chirurgicală înainte de operație.

Este recomandat să nu mâncați cu 6 ore înainte de anestezie (inclusiv guma de mestecat). Puteți bea apă până la 2 ore înaintea operației. Este posibil ca înainte de operație să primiți medicație pregătitoare pentru intervenție. Aceasta are ca scop să vă ajute să vă relaxați și să vă reducă orice discomfort pe care l-ați putea avea după operație. Personalul medical vă va conduce la sala de operație. Intervenția durează de obicei în jur de o oră. După operație veți sta câteva ore pe secția de terapie intensivă.

Indicatii

După ce diagnosticul de cancer mamar a fost stabilit, tratamentul este hotărat de către o echipă multidisciplinară, formată din medici de mai multe specialitati (Chirurgie, Ginecologie, Oncologie, Radioterapie, Anatomo-patologie). In unele cazuri, starea dumneavoastră sau stadiul bolii nu permit intervenții de conservare a sânului, motiv pentru care se indică mastectomia

Medicul dumneavoastră vă va propune mastectomie dacă:

  • Cancerul este localizat în mai multe zone ale sânului dumneavoastră
  • Cancerul este localizat retromamelonar sau dacă mamelonul este afectat
  • Tumora este de mari dimensiuni în raport cu sânul dumneavoastră
  • Aveți depuneri de calciu (microcalcificări) de tip malign localizate în mai multe zone ale sânului
  • Ați avut o intervenție de conservare a sânului, dar cancerul este încă prezent sau a reapărut
  • Ați ales dumneavoastră acest tip de intervenție, în urma discuției cu medicul dumneavoastră curant
  • Aveți o mutație genetică care determină un risc crescut de a dezvolta un al doilea cancer de sân

Beneficiile mastectomiei

  • Îndepărtează cancerul de la nivelul sânului dumneavoastră.
  • Oferă posibilitatea de a nu mai face radioterapie dacă ganglionii de la nivelul axilei NU sunt invadați sau boala NU este într-un stadiu foarte avansat.

Riscurile mastectomiei

Toate intervențiile chirurgicale presupun riscuri. Trebuie să luați la cunoștință aceste riscuri pentru a putea lua o decizie informată cu privire la operație. Medicul dumneavoastră curant va discuta cu dumneavoastră mai multe detalii în cazul în care prezentați un risc individual care s-ar aplica specific în cazul dumneavoastră.

 Riscurile asociate mastectomiei sunt:

  • Sângerare
  • Durere
  • Serom
  • Rezultatul cosmetic
  • Infectii 

Tratamente alternative

În anumite situații pacientele pot alege între mastectomie și excizia locală largă a formațiunii tumorale (situație în care este excizată numai o parte din sân). Din păcate în unele situații excizia locală largă nu este o opțiune sigură, motiv pentru care medicul va recomanda îndepărtarea întregului sân. Există posibilitatea să refuzați orice intervenție chirurgicală la nivelul sânului. În acest caz medicul dvs curant vă va prezenta alte opțiuni terapeutice disponibile. Acestea pot include tratamente precum chimioterapia, hormonoterapia sau radioterapia. Rețineți totuși faptul că aceste alternative pot fi mai putin eficiente decât tratamentul chirurgical. Dacă în continuare este o decizie greu de acceptat pentru dvs puteți lua în considerare o a doua opinie medicală de la un alt specialist.

Postoperator mastectomiei

Când vă veți întoarce pe secția de îngrijiri postoperatorii, o asistentă vă va monitoriza tensiunea arterială și pulsul și vă va verifica pansamentul. Frica de durere după operație este de înțeles. Cu toate acestea, discomfortul sever este neobișnuit după acest tip de operație. În cazul în care este necesar, asistenta vă va administra medicația antialgică, pentru diminuarea durerii. Greața și vărsăturile postoperatorii sunt efecte secundare rare după acesată intervenție chirurgicală. În cazul în care experimentați aceste simptome asistenta vă va oferi medicația antiemetică necesară. Plaga postoperatorie se închide cu fire resorbabile sub piele și în unele cazuri cu Steristrips. 

După operație veți avea unul sau două tuburi de dren menite să aspire fluidele care se vor acumula. Tuburile vor fi menținute câteva zile pentru a monitoriza tipul și cantitatea de lichid care se acumulează. De asemenea, ele vor fi verificate zilnic de către asistente și medicul dumneavoastră. În ziua următoare operației vă veți putea da jos din pat și vă veți mobiliza singură. Drenajele aspirative sunt portabile astfel încât vă veți putea mișca cu ușurință prin salon, punându-le pe acestea într-un săculeț pe care să îl atașați printr-o curelușă la îmbrăcăminte. După operație veți mai rămâne internata în jur de 1-2 zile. În ziua urmatoare operației vă veți simți obosită. Vă încurajăm ca în primele săptămâni după operație să evitați efortul fizic intens. 

În cazul în care vi s-a efectuat excizia ganglionilor axilari se recomandă o serie de execiții fizice pentru recuperarea mobilității brațului pe partea operată. Discomfortul de la nivelul plăgii postoperatorii poate continua câteva zile. De aceea puteți continua să luați acasă medicație pentru durere. Încurajăm să faceți duș a doua zi după operație. În cazul în care aveți Steristrips acestea pot fi  udate. Vă puteți usca plaga cu un prosop uscat și curat prin tamponare ușoară fără să frecați. Steristripurile se pot desprinde gradual de pe plagă. Vă recomandăm să nu conduceți în prima săptămână după operație dacă aceasta nu a implicat  excizia ganglionilor axilari. În cazul în care s-a practicat și excizia ganglionilor axilari este recomandat să nu conduceți timp de 2 săptămâni.

Cel mai probabil veți pleca acasă cu tuburile de dren. Medicul dumneavoastră vă va chema peste câteva zile pentru a le scoate. Acasă va trebui să goliți tuburile de dren zilnic. Înainte de a pleca din spital o asistentă vă va arăta pas cu pas cum faceți acest lucru (cum le goliți și cum le montați correct înapoi). Înainte de a veni la control, (în ziua pe care ați stabilit-o cu medicul dumneavoastră), veți goli ultima data tuburile în dimineața anterioară zilei stabilite (este important ca medicul să vadă cantitatea de lichide acumulate în ultimele 24 de ore înainte de venirea la control pentru a decide dacă vă poate scoate tuburile aspirative). 

Medicul dvs curant vă va chema la 7-14 zile după operație la control

Formular Programare


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu