Ganglionul santinelă
Ganglionii limfatici sunt organe rotunde mici care fac parte din sistemul limfatic al corpului . Sistemul limfatic este o parte a sistemului imunitar . Constă dintr-o rețea de vase și organe care conține limfa , un lichid limpede care transportă celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor , precum și lichide și produse reziduale din celulele și țesuturile corpului. La o persoană cu cancer, limfa poate transporta și celule canceroase care s-au desprins de tumora principală. Limfa este filtrată prin ganglionii limfatici, care se găsesc pe scară largă în tot corpul și sunt conectați unul cu celălalt prin vasele limfatice . Grupuri de ganglioni limfatici sunt localizați în gât, axile, piept, abdomen și zona inghinală. Ganglionii limfatici conțin globule albe ( limfocite B și limfocite T ) și alte tipuri de celule ale sistemului imunitar. Ganglionii limfatici captează bacterii și viruși, precum și unele celule deteriorate și anormale, ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Multe tipuri de cancer se răspândesc prin sistemul limfatic, iar unul dintre primele locuri de răspândire a acestor tipuri de cancer este in ganglionii limfatici din apropiere.
Un ganglion santinelă este definit ca primul ganglion limfatic la care celulele canceroase sunt cel mai probabil să se răspândească dintr-o tumoare primară . Uneori, pot exista mai mult de un ganglion santinelă.
Scopul biopsiei de ganglion santinelă
O biopsie a ganglionului santinelă (SLNB) este o procedură în care ganglionul santinelă este identificat, îndepărtat și examinat pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase. Este utilizat la persoanele care au fost deja diagnosticate cu cancer.
Un rezultat negativ SLNB sugerează că cancerul nu s-a răspândit încă la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe.
Un rezultat pozitiv SLNB indică faptul că cancerul este prezent în ganglionul santinelă și că s-ar putea să se fi răspândit la alți ganglioni limfatici din apropiere (numiți ganglioni limfatici regionali ) și, posibil, la alte organe. Aceste informații pot ajuta medicul să determine stadiul cancerului (extinderea bolii în organism) și să dezvolte un plan de tratament adecvat.
Ce presupune biopsia de ganglion santinelă
În primul rând, ganglionul (sau ganglionii) santinelă trebuie localizat. Pentru a face acest lucru, un chirurg injectează o substanță radioactivă , un colorant albastru sau ambele în apropierea tumorii. Chirurgul folosește apoi un dispozitiv pentru a detecta ganglionii limfatici care conțin substanța radioactivă sau caută ganglioni limfatici care sunt colorați cu colorantul albastru. Odată localizat ganglionul santinelă, chirurgul face o mică incizie în pielea de deasupra și îndepărtează ganglionul.
Nodul santinelă este apoi verificat pentru prezența celulelor canceroase de către un patolog . Dacă se găsește cancer, chirurgul poate elimina ganglioni limfatici suplimentari, fie în timpul aceleiași proceduri de biopsie, fie în timpul unei proceduri chirurgicale ulterioare. SLNB se poate face în ambulatoriu sau poate necesita o scurtă ședere în spital.
SLNB se face de obicei în același timp cu extirparea tumorii primare . În unele cazuri procedura se poate face și înainte sau chiar după (în funcție de cât de mult au fost perturbate vasele limfatice ) îndepărtarea tumorii.
SLNB este cel mai frecvent utilizat pentru a ajuta la stadiul cancerului de sân. Este uneori folosit pentru a stadializa cancerul endometrial. Cu toate acestea, este studiat cu alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul vulvar și cancerului cervical.
Ganglionul santinela in cancerul mamar
Celulele canceroase de sân sunt cel mai probabil să se răspândească mai întâi la ganglionii limfatici situati în zona axilei sau axilei, lângă sânul afectat. Cu toate acestea, în cancerele de sân apropiate de centrul toracelui (lângă stern), celulele canceroase se pot răspândi mai întâi la ganglionii limfatici din interiorul toracelui (sub stern, numiți ganglioni mamari interni) înainte de a putea fi detectate în axilă.
Numărul de ganglioni limfatici din axilă variază de la persoană la persoană; intervalul obișnuit este între 20 și 40. Din punct de vedere istoric, toți acești ganglioni limfatici axilari au fost îndepărtați (într-o operație numită disecție a ganglionilor limfatici axilari sau ALND) la femeile diagnosticate cu cancer de sân. Acest lucru a fost făcut din două motive: pentru a ajuta la stadiul cancerului de sân și pentru a ajuta la prevenirea recidivei regionale a bolii. (Recurența regională a cancerului de sân apare atunci când celulele canceroase de sân care au migrat către ganglionii limfatici din apropiere dau naștere unei noi tumori.)
O substanță radioactivă și/sau colorant albastru este injectată în apropierea tumorii (primul panou). Materialul injectat este localizat vizual și/sau cu un dispozitiv care detectează radioactivitate (panoul din mijloc). Ganglionii santinelă (primul ganglion(i) care preia materialul) este (sunt) îndepărtat și verificat pentru celule canceroase (ultimul panou).
Complicatii ale biopsiei de ganglion santinelă
· O reacție alergică minoră la colorantul folosit în operație poate apărea in 1.8% din cazuri. Reacții alergice severe precum șocul anafilactic sunt rare.
· Colorația albastră a tegumentului
· Seromul
· Amorțeala
· Rigiditatea articulației umărului
· Limfedemul
Preoperator
Operația se realizează sub anestezie generală în spital, însoțită sau nu de operație la nivel mamar (excizie locală largă sau mastectomie). Înainte de operație, veți fi rugată să vă prezentați pentru un consult. Vi se vor face analize de rutină precum determinarea tensiunii arteriale și a pulsului, înălțimea, greutatea etc și veți avea posibilitatea să puneți întrebări suplimentare cu privire la intervenție. În dimineața intervenției sau cu o zi înainte veți fi rugată să vă prezentați la spital pentru a se injecta substanța radioactivă la nivelul cadranului sânului unde se găsește cancerul. Sistemul limfatic preia treptat trasorul radioactiv și îl drenează către axilă. Injectarea nu se recomanda în timpul sarcinii.
Intraoperator
După ce veți primi anestezicul și sunteți adormită, un colorant albastru va fi injectat la nivelul sânului. Colorantul este preluat rapid de către sistemul limfatic și va colora ganglionii limfatici în albastru. În timpul operației, se va face o mică incizie la nivelul axilei. Chirurgul va identifica cu ușurință ganglionul santinelă atât cu ajutorul sondei gamma, cât și a colorantului albastru (acuratețe de 90-95%). Atunci când ganglionul santinelă nu poate fi identificat, se recomandă biopsierea altor ganglioni limfatici prezenți în axilă. Asta implică de obicei prelevarea a 4 ganglioni din zona unde se presupune că există ganglionul santinelă.
Postoperator
După operație, veți fi mutată în secția de Terapie Intensivă până când anestezia iși pierde efectul și vă veți trezi în totalitate. Când sunteți pregătită, un membru al personalului medical vă va însoți către secția Postoperator.