Ep.4 - Cum reacționezi la aflarea diagnosticului, cu psiholog Monica Enache

În noul episod al podcast-ului „Stimă nu stigmă”, Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie și oncologie mamară, a avut plăcerea de a discuta cu Monica Enache, psihologă specializată și în psiho-oncologie. Monica Enache aduce o vastă experiență în oferirea de sprijin psihologic pacientelor diagnosticate cu cancer, fiind recunoscută pentru abordarea sa empatică și pentru utilizarea tehnicilor validate științific.

Transcript episod

Psiho-oncologia este o subspecialitate a oncologiei, concentrată pe reacțiile psihologice ale pacienților la aflarea diagnosticului de cancer și pe sprijinul psihosocial. Monica Enache a subliniat că obiectivele principale sunt oferirea de sprijin psihoterapeutic și consiliere într-un cadru organizat, ajutând pacientele să gestioneze stresul și emoțiile negative asociate bolii.

Interviul cu Monica Enache a fost extrem de informativ, oferind o perspectivă clară asupra importanței psiho-oncologiei în tratamentele împotriva cancerului. Ea a subliniat necesitatea unei abordări empatice și a muncii în echipă pentru a sprijini pacientele în toate etapele bolii. Pentru mai multe detalii și pentru a asculta întregul interviu, vă invităm să urmăriți episodul nostru de podcast.

Dr. Peltecu și Monica Enache au discutat despre etapele psihologice prin care trec pacientele diagnosticate cu cancer:

1. Negarea - pacienta refuză să accepte diagnosticul.

2. Frica - apare o stare de anxietate și întrebări legate de viitor.

3. Furia - pacienta devine furioasă fără a înțelege exact motivele.

4. Depresia - multe paciente experimentează episoade depresive și anxios-depresive.

5. Negocierea - pacienta începe să negocieze și să caute soluții religioase sau spirituale.

6. Acceptarea - în cele din urmă, pacienta acceptă boala și se deschide către speranță.

Citește tot transcriptul

 - Dr Monica Enache
Psiho-oncologia reprezintă o subspecialitate a oncologiei. Aș enumera câteva dintre etapele cele mai importante prin care bolnavele noastre diagnosticate cu cancer trec. Ele sunt foarte multe. În primul rând apare negarea. Pacienta neagă. Pacienta începe să negocieze. Este o etapă deja, spunem noi, în psihologia clinică, ușor mai blânduta decât celelalte.

- Dr Gheorghe Peltecu
Ați sesizat cumva că există o limită între trăirile unei paciente care întâi se gândește la supraviețuire și la apoi a trăi? Bună ziua, sunt profesorul doctor Gheorghe Peltecu, specialist obstetrică-ginecologie, cu o supraspecializare în ginecologie oncologică și cancerul mamar. Vă mulțumesc că participați alături de noi la podcastul intitulat "Stimă, nu stigmă", care urmărește să informeze femeile despre patologiile din sfera genitală și cancerul mamar. În acest episod voi avea plăcerea de a o avea alături pe doamna psiholog Monica Enache, care are o specializare în psiho-oncologie. Cu ajutorul dânsei vom discuta o serie de aspecte legate de trăirile sufletești pe care le are o pacientă diagnosticată cu cancer mamar, despre ce este psiho-oncologia, despre stările psihologice prin care trece atât persoana bolnavă, cât și anturajul, despre terapia de suport. Ce este psiho-oncologia și cum funcționează ea? Ce obiective are psiho-oncologia?

- Dr Monica Enache
Bună ziua, domnul doctor! Mulțumesc foarte mult pentru invitație și sigur mă voi duce către psiho- oncologie, un subiect sensibil, dar și frumos totodată. Psiho-oncologia reprezintă o subspecialitate a oncologiei și se raportează clar la două dimensiuni importante. Una dintre ele este reacția pacientului la aflarea diagnosticului de cancer. Și doi, factorii psihologici, psiho-emoționali, psihosociali, care cumva ne fac să nu ne simțim deloc bine atunci când aflăm din nou diagnosticul de cancer.
Obiectivele psiho-oncologiei sunt clare: oferim sprijin, psihoterapie și consiliere într-un cadru organizat și specializat. Demersul psihoterapic se efectuează doar în cabinetul psihologic, cu metode și tehnici validate științific.

- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc foarte mult.

- Dr Monica Enache
Cu drag!

- Dr Gheorghe Peltecu
Care sunt etapele psihologice prin care trec bolnavii diagnosticați cu cancer? De fapt, bolnavele, pentru că noi ne referim la cancerele ginecologice.

- Dr Monica Enache
Aș enumera câteva dintre etapele cele mai importante prin care bolnavele noastre diagnosticate cu cancer trec. Ele sunt foarte multe. Etapele psihologice prin care pacientele noastre trec sunt extrem de multe, însă cele mai importante, pe care psiho-oncologia ni le-a arătat de fiecare dată sunt următoarele. În primul rând apare negarea. Pacienta neagă tot ceea ce i se întâmplă, caută, întreabă. De cele mai multe ori, acest diagnostic apare după un control medical. Mergem la un control medical și ni se spune că avem cancer sau că avem o tumoră, sau că avem o problemă din sfera oncologică, și atunci pacienta cel mai la îndemână este să nege și începe să caute. După această negare o altă etapă foarte importantă din psiho-oncologie este frica. O acaparează frica. Frica, întrebările ce mă fac, angoasa care apare în peisaj. După această frică, apare furia. Pacienta este furioasă, este supărată. Dacă o întrebi de ce este furioasă, nu știe să-ți răspundă și o acaparează această furie. Și sigur de la pacient, de la pacienta la pacientă. Sunt paciente care trec mai ușor prin aceste etape psihologice, paciente care trec mai greu prin aceste etape psihologice. După această furie apare tabloul depresiv pe care, din păcate, în patologia oncologică, 80% dintre paciente trec prin episoade depresive, episoade anxio-depresive, așa cum îmi place mie să spun. Anxietatea își face apariția acolo. Tendințele anxio-depresive sunt acolo cu ele și le acaparează viața. Neliniștea, agitația psihomotorie, frica, teama, plânsul, insomnia, toate aceste lucruri care nu le lasă efectiv să gândească rațional. Și atunci, întotdeauna am spus că munca în echipă, în acest pasaj tranzitoriu, face minuni. Întotdeauna medicul care tratează, psihologul, medicul psihiatru dacă e nevoie și toată echipa medicală ajută acest pasaj să se minimalizeze și să trecem mai ușor peste el. După acest pasaj depresiv apare negocierea. Cumva pacienta începe să negocieze. Este o etapă deja, spunem noi, în psihologia clinică, ușor mai blânduta decât celelalte. Și începe și caută și se agață de tot felul de tablouri religioase, spirituale, începe și caută ea și se mai liniștește din punct de vedere emoțional. După această etapă apare în sfârșit acceptarea. Dar cumva pacientele noastre acceptă, acceptă această boală ca fiind destin. Nu e un destin. Și atunci, cumva, în fața destinului, ne resemnăm.
Pentru noi, in psihologia clinică, această etapă cumva ne ajută foarte mult, pentru că de aici și până la sentimentul de speranță, nu mai este mult. Și sigur că echipa medicală ajută foarte mult încât să reușim să vedem speranța de care avem nevoie.

- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc foarte mult! Ați sintetizat extraordinar de frumos și de clar toate aceste etape. Aș vrea să vă întreb, să vă întreb care sunt beneficiile terapiilor de suport și cum putem face să gestionăm din punct de vedere psihologic frica de boală, frica de recidivă la o pacientă cu cancer?

- Dr Monica Enache
Da, beneficiile terapiilor sunt foarte multe. De aceea eu cred foarte mult în specialist, în abilitățile specialistului. Cred că trebuie să existe un psiholog bine pregătit pentru a aduce beneficiile majore ale terapiilor pe care noi le practicăm în cabinete. În primul rând, învață pacientul să se adapteze la condiția de boală, învață pacientul să înțeleagă ce se întâmplă cu el în momentul respectiv din punct de vedere psihologic, pentru că stresul îl acaparează, iar el nu are cum să gestioneze toate emoțiile care vin cumva tăvălug către el. Sigur, aș sintetiza câteva din terapiile din cabinet, ele sunt mult mai multe, însă cred foarte mult în terapia individuală și terapia de grup, bineînțeles, care pot fi făcute în toate etapele tratamentului. Și, din nou mă duc către gând, către gândul nostru, că de fapt, terapia individuală învață pacientul cum să gândească în momentele alea și ce face gândul pentru el și întoarcerea către el este foarte importantă.

- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc. Care este primul lucru pe care îl spuneți unei paciente care a primit un diagnostic de cancer ginecologic sau un cancer mamar?

- Dr Monica Enache
Domnule doctor, eu nu aș putea spune pentru toate pacientele; nu aș putea standardiza acest lucru. Pacienții sunt unici, pacientele noastre sunt unice. Personalitatea și profilul pacientului este unic și atunci, cumva, intuiția psihologului, pregătirea lui, cumva trebuie să îl facă și să spună ceea ce trebuie la momentul potrivit. Însă cred, ce cred că nu trebuie să lipsească la începutul terapiei și psihoterapiei psihologia oncologică, este empatia. Empatia de care noi toți am auzit, dar cumva mă întâlnesc frecvent în cabinet și aud pacientele că îmi spun: Ah, știu, o să îmi spuneți! Ah, da, înțeleg. Eh nu? Eu cred că e mult mai mult decât: "A, da, înțeleg!" A fi empatic înseamnă a simți emoțiile pacientei, a simți ceea ce simte ea, a trăi cu ea acolo.

- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc pentru acest răspuns. Și o ultimă întrebare în jurul unei paciente cu diagnostic de cancer mamar sunt o serie, un număr mare de persoane care gravitează: rude, prieteni, colegi. Ce sfat ați da pentru cei care au pe cineva drag cu o afecțiune malignă oncologică și cum ar putea să îl ajute să îl sprijine? Pacienta care este implicată, care este suferindă de un cancer de sân?

- Dr Monica Enache
Da, dacă ar fi să dau un sfat, ar fi să învețe să asculte mai mult. Poate părea puțin ciudat ceea ce vreau să spun acum, dar eu cred foarte mult în a asculta omul de lângă tine, a fi cu el acolo, într-un alt fel decât credem noi. Cred că conținutul vorbelor noastre cântărește mai puțin într-o astfel de situație, ci ceea ce facem, adică atitudinea noastră și ce facem noi pentru omul de lângă noi atunci! Adică fii cu el acolo, pentru că întotdeauna când suntem împreună e mai ușor, parcă acel traseu poate fi dus mai ușor.

- Dr Gheorghe Peltecu
După ce s-a terminat o perioadă de tratament, acest ciclu terapeutic, mai păstrați legătura cu pacientele care au fost tratate și consiliate psihologic la sfârșitul tratamentului. Pe termen lung, vi se întâmplă să păstrați legătura cu aceste paciente.

- Dr Monica Enache
Într-un procent destul de mare, eu da. Eu personal da. Făcând psihologie medicală de peste 20 de ani, cumva am o continuitate în domeniu, și da, mă întâlnesc cu pacienții și am pacienți care vin de sărbători și se întorc la mine și îmi mulțumesc foarte mult și ne strângem în brațe și ne luăm în brațe, care îmi trimit felicitări de sărbători. Da, mă întâlnesc cu ei și sunt fericiți și imi mulțumesc. Și eu sunt foarte fericită când îi văd bine.

- Dr Gheorghe Peltecu

Ați sesizat cumva că există o limită între trăirile unei paciente care întâi se gândește la supraviețuire și la apoi a trăi?

- Dr Monica Enache
Am observat, sunt, sunt nenumărate situații de genul acesta, pentru că mă întorc la ce vă spuneam domnul profesor mai devreme. Suntem atât de diferiți.

- Dr Gheorghe Peltecu
Simt ele într-adevăr că au depășit faza de boală și pot să trăiască ca femei sănătoase, fără să se mai gândească la boală sau la frica de recidivă.

- Dr Monica Enache
Da, simt, dar rămâne un strop de teamă care cumva de asta eu tot timpul le spun: trebuie îndeaproape mers la medic, vorbit cu specialiștii, de-asta noi uneori mai trebuie să mai trecem pe la psiholog și după ce ne vindecăm, pentru că o discuție cu psihologul, după ce facem controalele medicale, ne va ajuta cu siguranță. Rămâne un strop de teamă acolo, nu are cum să dispară de tot.

- Dr Gheorghe Peltecu
Considerați că este benefică constituirea de grupuri de paciente care au suferit de aceeași afecțiune și care ar trebui să se întâlnească și să aibă acțiuni comune, care să se ajute reciproc și să își consolideze respectul de sine și speranța în vindecare.

- Dr Monica Enache
Cred foarte mult în terapia de grup, foarte mult cred în terapia de grup, însă și aici contează foarte mult de cum e omul respectiv. Sunt oameni, sunt femei care doresc lucrul acesta și le face bine, și femei care se simt mai bine în sânul familiei sau cu cei apropiați și atunci de acolo primesc suportul necesar. Dar eu personal cred în terapia de grup foarte mult.

- Dr Gheorghe Peltecu
O întrebare probabil, care v-a fost adresată de mai puține ori. De multe ori se întâmplă ca pacienta să aibă o evoluție bună post terapeutică, să aibă o refacere psihologică excelentă după o discuție cu dumneavoastră și totuși să aibă un mediu familial care nu este la fel de vibrant cu evoluția ei favorabilă, să fie uneori plin de angoase și destul de reticent la informațiile medicale favorabile. Este cazul să interveniți și asupra lor, să îi modelați în așa fel încât să fie un sprijin real pentru pacienta care a trecut cu bine peste momentul dificil al bolii?

- Dr Monica Enache
Da, sigur, domn profesor, sunt pusa de foarte multe ori în astfel de situații. Aparținătorii bolnavei suferă la fel ca bolnavul de cancer. Cu siguranță și ei au nevoie de terapie. Noi de foarte multe ori facem terapie și cu aparținătorii, dar de, iarăși, de multe ori văd că atunci când omul de lângă ei este bine, ei trec ușor, foarte ușor peste ceea ce au suferit și ei la momentul respectiv. Dar sigur, terapia este absolut necesară și pentru aparținători și pentru cei dragi nouă. Întotdeauna. Și ei sunt vizați acolo.

- Dr Gheorghe Peltecu
Vă mulțumesc foarte mult. A fost o reală plăcere să vă avem alături.

- Dr Monica Enache
Vă mulțumesc și eu și vă așteptăm.

- Dr Gheorghe Peltecu
În continuare și la alte întâlniri.

- Dr Monica Enache
Cu mult drag, oricând!

Ascultă Podcastul pe platforma ta preferată

Comandă Tratatul de Obstetrică și Ginecologie

Noul Tratat de Obstetrică-Ginecologie apare după 10 ani de la editarea precedentului, timp în care științele medicale au făcut progrese remarcabile și s-au conturat și în România noi subspecialități și conduite armonizate cu cele din țările avansate.


© 2025 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu