Carcinomul este un cancer care se dezvoltă din celulele epiteliale. Mai exact, carcinomul este un cancer care debutează în țesuturile din interiorul sau din exteriorul corpului, dezvoltându-se de obicei din celule derivate din endoderm, mezoderm sau ectoderm. Cancerul apare atunci când ADN-ul unei celule este deteriorat sau alterat, iar celulele încep să crească necontrolat și să devină maligne.
Tipul de cancer
· Adenocarcinomul - afectează organele care produc lichid sau mucus, precum sânul sau prostata.
· Carcinom bazocelular - Cancer de piele care afectează celulele care formează baza stratului superior al pielii, de ex.
· Carcinom cu celule scuamoase - afectează celulele de deasupra celulelor bazale ale pielii și este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele.
· Carcinomul cu celule tranziționale - afectează celulele tranziționale ale tractului urinar, inclusiv vezica urinară, rinichii și ureterele.
Până în anul 2004 nu a fost elaborat niciun sistem de clasificare simplu și cuprinzător care să fie acceptat în cadrul comunității științifice. În mod tradițional, cu toate acestea, tumorile maligne au fost în general clasificate în diferite tipuri, folosind o combinație de criterii, inclusiv:
· Celule epiteliale ⇨ carcinom
· Celule mezenchimale non-hematopoietice ⇨ sarcom
· Celule hematopoietice
· Celule derivate din măduva osoasă care se maturizează în mod normal în sânge ⇨ Leucemie
· Celule derivate din măduva osoasă care se maturizează în mod normal în sistemul limfatic ⇨ Limfom
· Celule germinale ⇨ Germinom
Alte criterii care joacă un rol în diagnosticarea cancerului sunt:
· Gradul în care celulele maligne se aseamănă cu omoloagele lor normale, netransformate
· Aspectul țesuturilor locale și a arhitecturii stromale
· Localizarea anatomică în care apar tumorile
· Caracteristici genetice, epigenetice și moleculare
Biopsia carcinom
O biopsie este prelevarea unei probe de țesut dintr-un organ pentru examinare microscopică. Biopsiile sunt efectuate în multe cazuri, nu numai în cancer, dar în cazul cancerului se va face o biopsie prin îndepărtarea unei porțiuni de țesut din tumoră.
Care este diferența dintre carcinom și sarcom?
Carcinoamele și sarcoamele sunt două dintre principalele tipuri de cancer. Carcinomul și sarcomul sunt tipuri diferite de tumori maligne care au puncte diferite de origine și moduri diferite de răspândire.
În timp ce carcinomul reprezintă cancerul ce apare la nivelul pielii sau în țesuturile care formează sau învelesc organele interne, sarcomul este o formă de cancer a ţesuturilor moi sau oaselor.
Tratamentul carcinoamelor
Tratamentul carcinomului diferă în funcție de tipul și locația acestuia. Posibilele tratamente includ:
• Chimioterapie
• Radioterapie
• Intervenție chirurgicala
• Terapii țintite
• Imunoterapie
Fiecare caz este unic, chiar dacă poate fi încadrat în diverse tipare, prin urmare este necesară o consultație multidisciplinară.