Adenocarcinomul

undefined

Ce este adenocarcinomul?

Adenocarcinomul este o tumoră malignă epitelială, un subtip de carcinom, ce se dezvoltă din glandele epiteliale responsabile pentru secreția de fluide, mucus sau sucuri gastrice. Poate afecta numeroase organe interne.

Adenocarcinomul poate fi depistat în multiple regiuni ale corpului, însă apare cel mai adesea la nivel:

  • pulmonar (80% din cancerele pulmonare fiind adenocarcinoame),
  • prostatic (diagnosticat în 99% din cazurile de cancer de prostata),
  • pancreatic (la nivelul pancreasului exocrin),
  • esofagian ,
  • colo-rectal (95% din cancerele colo-rectale diagnosticate),
  • mamar (cea mai frecventa forma de cancer fiind carcinomul ductal invaziv),
  • gastric (peste 90% din cazuri fiind adenocarcinoame).

Alte localizări ale adenocarcinomului (cum ar fi glanda tiroidă, colul uterin) sunt mai rare.

Adenocarcinomul poate metastaza în orice zonă a corpului, inclusiv la nivelul glandelor salivare, glandelor intestinale sau chiar cerebral (situație des întâlnită în cazul adenocarcinomului pulmonar primar).

Cauzele apariției adenocarcinomului

Cauzele apariției adenocarcinomului nu sunt pe deplin cunoscute, similar altor tipuri de cancer. Există numeroși factori de risc confirmați pentru apariția adenocarcinomului, însă aceștia depind de tipul de adenocarcinom și de localizarea acestuia. Dintre factorii de risc enumerați, o mare parte țin de stilul de viață și pot fi reversibili.

Semnele și simptomele adenocarcinomului variază în funcție de organul afectat, dar și de stadiul cancerului la momentul depistării. Odată cu creșterea în dimensiuni a tumorii, aceasta poate cauza hemoragii (ce pot determina anemie, lipotimii, tulburări de excreție) sau pot exercita presiune pe organele din vecinătate (mergând până la obstrucție și perforația organelor din jur).

Tipuri de adenocarcinom

Adenocarcinomul pulmonar

Responsabil pentru cele mai multe decese la nivel mondial secundare cancerului.

Principalul factor de risc este fumatul, însă au mai fost incriminați ca posibili factori și fumatul pasiv, mediul poluat și expunerea la iritanți (azbest, metale grele, siliciu etc), istoricul familial de adenocarcinom pulmonar.

Semnele și simptomele adenocarcinomului pulmonar sunt: fatigabilitate, dispnee, hemoptizie, tuse persistentă, dureri în zona pieptului, infecții respiratorii recurente, pierderea apetitului sau scăderea ponderală.

Adenocarcinomul de prostată

Istoricul familial de cancer de prostata, mutații genetice BRCA1 și BRCA2 sunt principalii factori de risc. Cel mai frecvent este depistat după vârsta de 50 de ani.

Tabloul clinic al adenocarcinomului de prostata include: micțiuni frecvente (în special nocturne), senzație de golire incompletă a vezicii urinare, jet slab urinar, hematurie, disurie, disfuncție erectilă sau creșterea în dimensiuni a prostatei, ce poate duce inclusiv la discomfort la așezare.

Adenocarcinomul pancreatic

Riscul de a dezvolta cancer pancreatic crește cu vârsta, fiind frecvent diagnosticat peste 65 de ani. Afectează în principal sexul masculin. Istoricul familial de adenocarcinom pancreatic, sindroame genetice ereditare sau mutatii genetice care determină afectarea cronică a pancreasului cresc șansele de a dezvolta acest subtip de cancer.

Printre semnele și simptomele adenocarcinomului pancreatic se află: icterul, prurit cutanat, dureri abdominale epigastrice, greată, vărsături, urina hipercromă, scaun cenușiu, grăsos, hepatomegalie, diabet.

Adenocarcinomul esofagian

Afecteaza în principal bărbații, mai ales cei cu vârsta peste 55 de ani. Tutunul, alcoolul, obezitatea, consumul frecvent de lichide fierbinți, consumul excesiv de cărnuri procesate, acalazia, infecția HPV, refluxul gastro-esofagian, afecțiunile esofagului sau antecedentele de cancer oral, tiroidian sau pulmonar suplimenteaza riscul de apariție a bolii.

Clinic poate include: tuse, răgușeală, dificultăți sau durere la înghițire, indigestie, senzatie de presiune sau de arsură în piept, vărsături, scădere ponderală.

Adenocarcinomul colorectal

Printre factorii de risc se numără: vârsta, sexul masculin, istoricul familial, polipi colorectali, boala inflamatorie intestinală, sedentarismul, consumul crescut de alcool, fumatul, alimentația bogată în carne procesată și grăsimi.

Semnele și simptomele posibile ale adenocarcinomului colorectal sunt: diareea, constipația, senzația acută de defecare, melena, sângerarea rectala, fatigabilitate, slabiciune, dureri sau crampe abdominale, scăderea ponderală.

Adenocarcinomul mamar

Istoricul familial de cancer mamar, mutațiile genetice BRCA1, BRCA2, vârsta peste 55 de ani, menarha timpurie (înainte de 12 ani), menopauza tardivă (după 55 de ani), țesutul mamar dens, radioterapie în zona toracelui (în special a pieptului), antecedente de cancer ovarian, obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale sau a terapiei de substituție hormonală, femeile fără sarcini sau care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani, femeile care nu au alăptat niciodată au risc crescut pentru apariția adenocarcinomului mamar.

Adenocarcinomul mamar poate debuta prin: prezența unor noduli indurați mamari sau axilari, distensia sânului, iritații la nivelul tegumentului mamar, roșeață perimamelonară sau secreții modificate sau sanguinolente mamare, alterări ale formei sau ale dimensiunilor sânului.

Adenocarcinomul gastric

Mai frecvent diagnosticat la bărbații peste 60 de ani. Alți factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer sunt: grupa sanguina A, obezitate, consum crescut de carne procesată, consumul excesiv de alcool și de tutun, infecția persistentă cu Helicobacter pylori sau virus Epstein-Barr, polipoza gastrică, antecedente de intervenții chirurgicale gastrice.

Pacienții cu adenocarcinom gastric pot prezenta: diminuarea apetitului, senzație de sațietate precoce, indigestii, arsuri, greață, vărsături, scădere ponderală, durere abdominală, distensie abdominală, anemie, icter, hematemeză (vărsături sanguinolente) sau melenă (scaun cu sânge).

Diagnosticul adenocarcinomului

Diagnosticul de certitudine al adenocarcinomului include:

  • Biopsia de țesut afectat - permite identificarea tipului histologic de cancer și stabilește dacă leziunea este primară sau metastatică
  • Examene imagistice (CT și RMN) - determină localizarea tumorii, relației acesteia cu organele din jur (respectiv gradul de afectare al acestora), prezența metastazelor din apropiere/la distanță și gradul de răspuns la tratament.
  • Analize de sânge - în funcție de tipul și de localizarea adenocarcinomului, pot fi modificați anumiți markeri din sânge.

Tratamentul adenocarcinomului

Tratamentul adenocarcinomului este individualizat în funcție de: localizarea și de stadializarea la momentul diagnosticării, starea de sănătate a pacientului, vârsta, preferințele personale ale pacientului. Cu cât stadiul adenocarcinomului este mai avansat, cu metastaze multiple, cu atât devine mai rezervat prognosticul.

Planul de tratament optim al pacientului va fi realizat de către o echipă multidisciplinară formată din medici oncologi, chirurgi și radiologi.

  • Intervenția chirurgicală - prima linie de tratament în cazul stadiilor precoce, fără metastaze. În cazul stadiilor timpurii, cu tumori de dimensiuni reduse, se poate opta pentru intervenții minim invazive, ce scad riscul de infecții postoperatorii și timpul de recuperare necesar.
  • Chimioterapia - locală sau sistemică poate fi recomandată ca adjuvant după intervenția chirurgicală sau poate fi recomandată înainte, cu scopul reducerii masei tumorale și regresiei metastazelor.
  • Radioterapia - utilizată ca adjuvant al intervenției chirurgicale și al chimioterapiei;Imunoterapia - presupune stimularea sistemului imunitar cu scopul de a distruge celulele canceroase.
  • Terapia țintită – alternativă mai puțin invazivă a chimioterapiei, acționând strict asupra celulelor canceroase. Disponibilitatea acestor medicamente variază în funcție de tipul de cancer și de starea de sănătate a pacientului.

Bibliografie

  1. https://www.cancercenter.com/adenocarcinoma
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21652-adenocarcinoma-cancers
  3. Mullangi S, Lekkala MR. Adenocarcinoma. [Updated 2023 Jun 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from:
  4. https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/adenocarcinoma

Formular Programare

Cele mai noi articole


© 2024 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu